Lilek sytě fialové barvy a podlouhlého tvaru pochází až z daleké Indie. Dlouho trvalo, než si našel trvalou cestu do kuchyní různých národů, protože jeho divoké i okrasné odrůdy jsou jedovaté. Přijímán byl s nedůvěrou. Před několika stoletími si dokonce na řeckých ostrovech vysloužil přezdívku „jablko bláznů“. Lidé tehdy věřili, že kdo se ho přejí, přijde o rozum. 

Pro dietáře

Zdravá fialová zelenina představuje skvělé dietní jídlo, které pomůže překlenout i ta nejtěžší období při poruchách trávení a léčbě žaludečních chorob. Měkká dužnina je snadno stravitelná, a navíc obsahuje vlákninu. Ta na sebe nabalí odpadní látky procházející tělem. Kromě toho lidem s vysokým obsahem „špatného“ cholesterolu dokáže pročistit cévy. Pravidelnou konzumací baklažánu tělu dodáte dostatek vápníku pro správnou tvorbu kostí. Kdo řeší problémy s chrupem a nemůže nic tvrdého, měl by si nechat naservírovat lilek dušený, vařený nebo pečený na másle.

Baklažán můžete pěstovat ve skleníku nebo na slunečné zahradě.
Autor: Shutterstock.com
Vypěstujete si svůj

Lilek má rád hodně tepla, proto je vhodnější vyhradit mu místo ve skleníku, kde je lehčí a výživnější půda plná humusu. Předpěstované sazenice vysazujte do sponu 40 x 40 cm v květnu nebo v červnu. Kdo má zahradu v teplejší oblasti na sluneční straně, může jen půdu před vysazením pokrýt černou fólií, která přitahuje sluníčko. Přihnojujte a zavlažujte ho stejně jako rajčata a nejslabší výhony zaštipujte, aby se rostlina nevysilovala zbytečně a sklidili jste co největší zralé plody.

Lepší než nikotinová náplast

Lilek by si měli oblíbit i kuřáci, kteří se rozhodli skoncovat se svou neřestí. Jak na to? Nadopujte se právě touhle zeleninou. Je jedno, jestli posolenými čerstvými kolečky ke svačině nebo zapečeným. Obsah nikotinamidu chuť na cigaretu zaručeně zažene.

Kosmetický zázrak

Baklažán je výborný nejen do žaludku, ale udělá i skvělou službu při domácí kosmetice, protože má omlazující účinky. Vynikající je třeba jednoduchá maska z plátků lilku. Pleť nejen příjemně ochladí, ale i osvěží. Stejně tak zkuste přikládat kolečka lilku na rány, kde budou působit protizánětlivě, takže oděrky a řezné rány se lépe zahojí.

Grilovaný lilek
Autor: Shutterstock.com
Grilovaný lilek

Potřebujete pro 4 osoby

1 lilek
4 stroužky česneku
200 ml olivového oleje
špetku soli

Postup

Lilek nakrájejte na tenká kolečka. Rozdrťte česnek a rozmíchejte ho v misce s olivovým olejem. Osolte. Až kolečka lilku dáte na gril, dostatečně je potírejte česnekovou marinádou. Grilujte dozlatova.