Jak se to stalo, že se z vás stal tak šikovný kuchař, je vaření váš koníček, nebo spíš povinnost?

Žádný profikuchař nejsem, jen zkouším zajímavé recepty, které posílají diváci a pokud mě zaujmou, tak výsledek ukazuji v televizi. S nápadem přišel můj šéf Martin Švehlák, snad právě proto, že jsem k vaření extra vztah neměl, tak jsem k tomu celému byl zpočátku zdrženlivý. Pak jsem ale popřemýšlel a šel do toho právě s tím, že NEJSEM žádný kuchař a pokud něco budu teda kuchtit, tak mě to musí bavit, musí to být jednoduché a nesmí se u toho našpinit moc nádobí. Moje práce mi musí být koníčkem, a proto se i to vaření a pečení mým koníčkem chtě nechtě stalo. V tento moment jsem tak trochu posedlý neuvěřitelnými a někdy i na první pohled bizarními recepty, se kterými se mi diváci svěřují.

Kdo u vás doma vaří a co máte jako rodina nejraději?

Doma v Praze vaří nejčastěji hlad. Doma jako doma v Městci Králové samozřejmě maminka. Když tam přijedu, většinou jen spím a jím. Nejradši mám rajskou, koprovku, křenovku a poctivou bramborovou kaši s čímkoliv. Populární jsou teď u nás doma i ty sýrový bulky. V Městci prostě na troubu ani plotnu nesáhnu.

Kde hledáte inspiraci? Posílají vám diváci své recepty a vyzkoušel jste je všechny?

Zpočátku jsem občas nějaký recept aktivně vyhledal sám. Teď to ale je tak, že vesměs diváci posílají, já vybírám a zkouším. Všechny samozřejmě zkoušet nemůžu, je jich spousta. Recept mě musí mě zaujmout na první dobrou, jak se říká. Originálním zpracováním, surovinami nebo svou jednoduchostí.

A máte v záloze nějaký bizarní recept?

Tak v záloze mám spousty receptů. Samozřejmě, že tak trochu svým způsobem bizarní jsou všechny, jinak by mě nezaujaly. Nechci ale, aby si někdo spojoval slovo bizarní s něčím nechutným. Určitě nebudu zkoušet třeba pizzu ze starých rohlíků, kterou mi někdo poslal. Pro mě za mě, ať si to doma někdo klidně vaří, věřím, že mu to může i chutnat, ale pro mě z hlediska surovin a bizarnosti je tohle už za hranou, abych to ukazoval a doporučoval v televizi. Naopak třeba pizza z pomazánkového másla mě svou přípravou příjemně překvapila a podle ohlasů nejenom mě. Následující sobotu ji upekla snad půlka republiky a zaznamenal jsem v drtivé většině jenom pochvalné reakce.

Co byste sám nikdy nesnědl, a na čem si naopak pochutnáte?

Od malička nesnáším míchaná vejce. Jinak sním nebo ochutnám vše, co vypadá dobře. Rčení zkusit se má všechno - razím tedy i v tomto směru.
Jak by vypadalo ideální domácí nedělní menu?
Kuře a kaše, k tomu okurkový salát a jsem total happy.

Ochutnávku levných jídel nosíte do redakce, komu nejvíc chutná a vyzvídají od vás kolegové další recepty?

Jasně. Kolegové jsou nejlepší strávníci a okamžitě mi dávají zpětnou vazbu, co jim chutná víc a co méně. Nejvěrnější degustátorskou je ale Lucka Borhyová. Té chutná teď snad všechno a o závinu z pomazánkového másla dokonce prohlásila, že je lepší než od maminky. Tak to mě potěšilo.

Nechystáte se na vydání nějaké kuchařky?

Něco se plánuje, ale zatím je to v plenkách. Pravdou je, že mě oslovilo asi pět nakladatelství, které chtějí vydat recepty od Ládi Hrušky.

Veřejnost vás zná hlavně jako potravinového inspektora. Jaký byl váš nejhorší zážitek z této práce a máte také třeba nějakou „veselou historku“ z natáčení?

Veselých a zároveň odstrašujících historek je řada. Asi nejznámější je ta, jak mě ochranka marketu v Kolíně vyháněla z obchodu a ostatní zákazníky jakbysmet se slovy, ať si jdou nakoupit jinam, když se jim to tam nelíbí. Bavila mě na tom ta reality show, kdy se mnou okamžitě začali v obchodě zákazníci spolupracovat, děkovali, že jsem tam a ihned dávali tipy na špatné zboží. Myslím, že si mnoho řetězců po té veřejné ostudě sáhlo konečně na nos a situace se trochu zlepšila.

Ochutnejte levné originální recepty Ládi Hrušky, určitě si pochutnáte!

Pikantní kuřecí křídla
Autor: Nova TV a Ladislav Hruška
Pikantní kuřecí křídla

Potřebujtete

6 kuřecích křídel (naporcované na poloviny)
trochu hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička mleté papriky
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička chilli
grilovací koření
kari
tymián
voda
mléko
1 vejce
olej na smažení

Postup

Připravíme si tři misky, do první dáme dvě lžičky soli a po jedné lžičce papriky, granulovaného česneku, chilli, grilovací koření, kari a tymián. Do druhé misky nasypeme hladkou mouku a osolíme jí. Do třetí misky rozmícháme vejce, trochu mléka a vody v poměru 2 (vajíčko) : 1 (voda) : 1 (mléko). Do hrnce nalijeme olej v takovém množství, aby v něm mohla být všechna křídla ponořená, a rozpálíme ho. Kuřecí křídla postupně obalíme ve směsi koření, pak v mouce a nakonec ve směsi vody, mléka a vejce. Pak přijde na řadu speciální trik: do ideálně papírového sáčku nasypeme zbytek koření a mouku, která nám po obalování zbyla. Obsah promícháme a do této směsi vložíme obalená kuřecí křídla. Pytlík s obsahem utěsníme a všechno pořádně protřepeme. Takto obalená křídla vložíme do rozpáleného oleje a smažíme zhruba 10 minut dozlatova.

Domácí tavený sýr
Autor: Nova TV a Ladislav Hruška
Domácí tavený sýr

Potřebujete

1 balení tvarohu v pozlátku
1 rovná lžička jedlé sody
1 cm silný plátek másla
případně další přísady (česnek, bylinky, salám)

Postup

Tvaroh dáme do misky, vidličkou ho rozmačkáme a osolíme. Přidáme lžičku sody, pořádně promícháme a necháme 10 minut odležet. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme ho k tvarohu a opět důkladně zamícháme. Základ necháme vychladit v misce, podle chuti můžeme přidat třeba nasekané bylinky nebo utřený česnek.

Pivní rohlíky
Autor: Nova TV a Ladislav Hruška
Pivní rohlíky

Potřebujete

3 a půl hrnku polohrubé mouky
1 vejce
1 lžíce mléka
1 hrnek světlého piva
3/4 kostky droždí
velký panák oleje
1 lžička soli
hrubá sůl a kmín na posypání

Postup

Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, které následně necháme zhruba 40 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct kousků. Zpracujeme je na bochánky a ty rozválíme na placky a srolujeme na rohlíky. Rozložíme na plech s pečicím papírem, potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Nakonec posypeme hrubou solí a kmínem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a po 5 až 7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.