Vypadá to jako skvělý nápad, nechat opuštěnou rekreační stavbu vydělávat. Jenže všechny plusy mají i své minusy. Předem se smiřte s tím, že jak se vám bude dařit na trhu, hodně ovlivní lokalita a výbava chalupy. Každá firma, která by mohla váš objekt prezentovat a zajistit pronájem má jiná pravidla. Proto si je dobré dát na některé věci pozor.

Co musí být ve smlouvě

*Jasně by měla být stanovena cena za pronájem, tedy jestli se jedná o částku za jednu osobu, objekt nebo jen pokoj.

*Trvejte na tom, aby bylo ve smlouvě, kdo a jakým způsobem platí za energie. Jinak se může stát, že doplácet budete vy. Myslete při tom i na dodatečné poplatky.

* Ujasněte si, jestli v objektu a na pozemku strpíte cizího psa, který by mohl hlavně zahrádku dost poničit.

*Rozhodněte se, jestli poskytnete nájemci ložní prádlo v ceně ubytování nebo zvlášť

*Nezapomeňte na vratnou kauci na případné škody

Pusy a minusy

Když chatu pronajmete, tak v první řadě získáte peníze navíc. Navíc vám celou sezonu nemovitost někdo hlídá. A když víte, že budete pronajímat, neberete chatu jako provizorium a pravidelně ji udržujete. Nedostaví se takzvaná místní slepota, kdy zjevné nedostatky z lenosti přehlížíte. Na druhou stranu se připravte na to že, musíte být neustále k dispozici jako ubytovatel i údržbář. Hrozí dost velké riziko, že vám nájemci mohou poškodit nebo zničit věci, ke kterým máte silný citový vztah. A pak ne každý se dobře srovná s tím, kdy jsou cizí lidé v domě. Ztráta pocitu soukromí často znamená, že už se vám na dřív oblíbenou chalupu nechce.

Díky pronájmu se na týden stanete pánem na cllaupě, kderou byste si sami nemohli dovolit.
Autor: Shutterstock.com
Nezapomeňte na daně

Pronajímat můžete přes realitní kancelář nebo cestovní agenturu. Řada z nich nabízí registraci a uveřejnění v online katalogu zadarmo. Provizi si pak strhnou až z provedených pronájmů. U cestovek většinou platíte nejméně 20 % z každého pronájmu. Dobré je, že si kvůli pronájmu chalupy nemusíte zřizovat živnostenský list. Ale nezapomeňte, že daně platíte. Také počítejte s pár desetikorunami za osobu a den, které budete odvádět obci.

Myslete na bazén

Aby se dala nemovitost dobře pronajmout, musí mít nejen zavedenou elektřinu, koupelnu a záchod. Většinou mají zájem rodiny s dětmi, takže pokud nemáte koupání je pár metrů, vyplatí se vám pořídit alespoň malý bazén s filtrací. Pro sportovní vyžití pak poslouží minimálně pingpongový stůl nebo vlastní hřiště na volejbal. Dobře zabírají i krby a krbová kamna, která dokážou vytvořit tu pravou atmosféru.

Když si chcete pronajmout

Rádi byste si s rodinou užili dovolenou někde v přírodě a klidu. Vlastní chalupa by vás vyšla draho, navíc se vám o ni nechce starat. Než začnete vybírat, dobře si rozmyslete, kde chcete dovolenou trávit. Prověřte si nejen dopravní dostupnost, ale i zásobování, blízkost vhodných cílů výletů a koupání. Málokdo pak touží po romantice minulého století se studenou vodou a kadibudkou na dvoře. Zajímejte se o vybavení kuchyně, počet ložnic a sociální zařízení. Důležité je vědět, nakolik vás vyjdou energie a jestli dostanete v ceně ložní prádlo. Většinou je doba pronajímání týden. Na kolik vás taková legrace přijde. Cena začíná kolem pěti tisíc korun, ale podle atraktivity lokality a vybavení může šplhat strmě vzhůru. Takový pěkný dobře vybavený standard na dobrém místě vás vyjde kolem 10 tisíc za týden a objekt.

Kam se podívat

echalupy.cz
pronajemchalup.cz
chaty-a-chalupy.cz
chata.cz