Co všechno na skvrny zabírá? Voda, chemie a dost dobře i osvědčené babské rady. Jen je potřeba vědět, co v kterém případě zvolit. Když se rozhodnete špatně, čeká vás investice do nové podlahové krytiny.

1 Na přírodní materiály vodu neberte  

Pokud máte doma po babičce pravý perský koberec, nebo jste se rozhodli investovat do nového vlněného nebo hedvábného, na čištění vodu zapomeňte. Mohla by je snadno poničit. Stejné to je s obyčejnými koberci, které jsou položené na dřevěných prknech nebo palubkách, na kterých by položený vlhký koberec zadělal na plíseň.

2 Ručně barvené chemie ničí

Speciální koberce vyžadují speciální zacházení. Především ručně vyráběné a barvené koberce jsou stejně jako na čištění s vodou choulostivé na kontakt s chemií. Může z nich pak začít mizet barva nebo se měnit. Jedinou možnou cestou je někde pod nábytkem nebo v růžku vyzkoušet, co to s vláknem udělá. Nejjednodušší je zvolit takzvané suché čištění, kdy na sebe prášek naváže špínu. Jen si dejte pozor, protože se při konečném vysávání rozptýlí po celém bytě a vás čeká úklid.

Když se stane štěněti nehoda, zachrání koberec ocet.
Autor: Shutterstock.com
3 Ať vám nábytek neudělá flek

Při mokrém čištění se spousta nábytku nedá dát jinam, než zpátky na koberec. To si vyžaduje opatrnost, protože třeba dřevěné nohy mohou navlhnout a pak vytvoří nejen otlak, ale v něm i barevný flek. Nábytek raději podložte. Hodí se to i při běžném užívání koberce, ve kterém se nedělají neodstranitelné otlaky.

4 Dodržujte techniku klepání

Málo platné, není nad to, když kusový koberec jednou za čas pořádně vyklepte. Jak na to?  Z rubu pořádně vyklepejte prach, který pak smetete z lícové strany. Když byste chtěli klepat i lícovou stranu, prach si znovu zatlačíte do koberce.

5 Barvu oživí zelí

Po čase mají koberce tendenci ztrácet barvu. Zkuste ji oživit jedním za zaručených babských receptů. Pomůže třeba potřením hadříkem namočeným v obyčejném octě. Nebo ho před klepáním posypte kuchyňskou solí. A pak je tu recept s kyselým zelím, které zároveň čistí i oživuje barvu. Vylijte z něj vodu a nasypte ho na koberec. Vytírejte čistým hadříkem, dokud není zelí špinavé. Potom ho smeťte a koberec vyluxujte.

6 Čistěte sněhem

Jeden z nejlepších způsobů čištění koberců se vám naskytne, když napadne čerstvý prašan.  Pak se hodí vzít kusový i drahý koberec a položit ho lícem na čerstvý sníh. Trochu ho proklepte klepačkou, aby se narovnal vlas. Pak sníh z vlasu smeťte smetáčkem.

7 Asfalt oškrabte

Asfalt, dehet i kolomaz dostanete z koberce nejprve příborovým nožem. Pak místo potřete čistícím benzínem a naneste kašičku z benzinu a magnezia. Po zaschnutí směs vysajte.

8 Na čokoládu platí líh

Skvrny od čaje, kávy, čokolády a kakaa nejprve vyčistíte benzinem. Pak místo vytřeme hadříkem namočené v roztoku z 1 dílu octa a 1 dílu lihu.

9 Psí značkování zničí ocet

V domácnostech se čtyřnohými mazlíky dojde občas k nehodě. Ať už se pes nebo kočka na koberec vyčůrají z rozčilení nebo je to msta za nějaké příkoří, je nutné místo době vyčistit. Obzvlášť kocouři mají tendenci, se na ně vracet. Pomůže, když koberec přetřete obyčejným kuchyňským octem a pak přečistíte běžným kobercovým čističem. Stejná metoda se dá použit, i když vám koberec někdo pozvrací.

10 Žvýkačku zaledujte

Děti mají ve zvyku odkládat si žvýkačky na ta nejnesmyslnější místa. Často pak skončí zašlápnuté právě do koberce. Takové místo obložte ledem, aby ztuhla a zkřehla. Potom ji snadno z vlasu oloupete a odrolíte. Skvrnu pak přetřete kobercovým čističem.