Co je vlastně likér?

Sladký alkoholický nápoj, ochucený ovocem, bylinkami, kořením, případně jinými plody i surovinami a někdy doplněný smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere neboli rozpustit. Je tedy zřejmé, že vonné a chuťově charakteristické složky vzniknou, když jejich zdroj naložíte do lihu. A těch zdrojů se najde spousta ve vaší ovocné nebo bylinkové zahrádce.

Alkohol jim svědčí

Obsah etanolu v likérech se pohybuje od 15 do 40 %. Jak je rozlišujeme? Pokud mají nad 100 gramů cukru na 1 litr a maximálně 35 % alkoholu, jde o pravé likéry. Méně cukru a více alkoholu znamená, že se bavíme o hořké lihovině. Z průmyslově vyráběných je to například Fernet, Praděd nebo Becherovka. Nápoj s více než 250 g cukru na 1 litr se považuje za krém (Baileys, vaječný likér, Bols), v tom bývá obsah alkoholu nízký, jen 15 až 18 %.

Zkuste to také

Tradiční výrobci hájí svá tajemství, ale proč bychom je nemohli zkusit napodobit? Nebojte se, nebudete muset do lékárny, i když některé nápoje se ve velkém samozřejmě vyrábějí z různých tinktur a trestí. Raději zůstaňte u přírodních produktů, chuťová paleta je pestrá a jistě se praxí dopracujete k tomu, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Višňové mámení
Autor: Shutterstock.com
Višňové mámení (á la Griotka)

Potřebujete na 3 l likéru

1000 g višní
3 cm skořice
1/2 citronu
1000 g cukru
500 ml rumu
500 ml pálenky (nejlépe višňové nebo třešňové)
1000 ml červeného vína

Postup

Višně ve čtyřlitrové sklenici lehce pomačkejte, ale pecky ponechte celé. Citron pokrájejte na plátky. Přidejte skořici, cukr, rum, pálenku a víno. Nechte vylouhovat 4 týdny na teplém místě, jednou za 3 dny protřepejte. Pak přefiltrujte přes plátno, slijte do láhví, zazátkujte a nechte alespoň 1 měsíc odležet.

Irská kávová smetánka
Autor: Shutterstock.com
Irská kávová smetánka (á la Baileys)

Potřebujte na 1,2 l krému

100 ml smetany na šlehání
500 ml plnotučného mléka
350 ml slazeného kondenzovaného mléka
500 ml irské whisky
1 lžíce rozpustné kávy
2 lžíce čokoládového sirupu
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček mandlového pudinku

Postup

Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink, nesmí však ztuhnout - hned do něj přidejte smetanu, kondenzované mléko, kávu a čokoládový sirup. Míchejte, až zchladne, aby se nevytvořil škraloup. Pak přilijte whisky a mixérem vyšlehejte do hladkého tekutého krému. Slijte do lahví a dejte alespoň na 12 hodin chladit do ledničky. Zkonzumujte do 2 měsíců.

Rýžové víno
Autor: Shutterstock.com
Rýžové víno (á la Cinzano)

Potřebujte na 5 l vína

500 g rýže
2 citrony
4 kuličky nového koření
4 hřebíčky
1 muškátový oříšek
po špetce mletého zázvoru, tymiánu, skořice, pelyňku a muškátového květu
3500 ml vody
1500 g cukru
1 balíček vinných kvasinek

Postup

Rýži dobře vyperte ve studené vodě, nasypte do pětilitrového demižonu, přidejte kvasinky, na měsíčky nakrájený citron, z druhého oloupanou žlutou kůru a koření. Vodu s cukrem povařte a vlažným roztokem směs zalijte. Demižon uzavřete kvasnou zátkou s rourkou. Nechte na teplém místě kvasit asi 6 týdnů, potom stočte do čistého demižonu a dejte ještě na 10 dní do chladna usadit kal. Pak stočte do lahví (můžete přecedit přes filtrační papír), zazátkujte a zavoskujte.