Kvalita spánku, jak známo, má velmi důležitý dopad na kvalitu našeho života i v bdělém stavu. Pokud dostatečně, dobře a klidně spíme, je tím pozitivně ovlivněna aktivita našeho organismu i přes den, energie máme více, dobré nálady na rozdávání. Na dobrém usínání, spaní i probouzení se podílí více faktorů a patří mezi ně i prostředí ložnice. V první řadě samozřejmě kvalitní lůžko, rošt, matrace, vhodné polštáře a přikrývky, ale také to, v jakých usínáme barvách či vzorech, tedy nejen barevnost místnosti, ale i design ložního povlečení. Přemýšlet o vzhledu při koupi zdánlivě ryze praktické věci, jakou je právě ložní prádlo, se vyplatí i proto, že dokáže zásadně proměnit náladu ložnice, a to během chvilky, bez velkých zásahů i finančních nákladů.

Jak jste založení?

Nejste schopni při nákupu odhadnout, co se vám líbí a co odpovídá vašemu založení? Správnost výběru se projeví, až ulehnete ke spánku. Patříte-li mezi jedince s duší romantika, pak se vám bude nejspíš krásně usínat v povlečení s drobnými květy, jste-li introvertní, pravděpodobně si vyberete jednoduché vzory v umírněném barevném provedení, vášnivé osobnosti usnou v poklidu i ve výrazně červených peřinách a děti? Těm bude dobře s medvídkem Pú, princeznou nebo běloušem, kteří s nimi budou celou noc…

Vzhled povlečení ovlivňuje i celkový dojem z ložnice a dovoluje tak snadno proměnit její náladu. Přikrývka s drobnou výšivkou místnost rozněžní, povlečení v barvě čokolády ji dodá na eleganci, výrazné vzory ji oživí, modré proužky zase posunou do romantických dálek, na Vánoce můžete odpočívat mezi vločkami, na jaře ve svěžích barvách probouzející se přírody a tak dále. Výhodou této proměny je fakt, že je rychlá a nenáročná, a to i finančně. Milovníkům změn tak nelze než doporučit pořídit zásobu několika ložních souprav a měnit je podle nálady.

Nejen design

Při výběru byste ale neměli hledět jen na design. Nutné je také vybrat vhodný materiál, který by měl být v první řadě prodyšný, ideálně přírodní, především ale příjemný na omak – přece jen, bude vás hýčkat každou noc, několik dní po sobě. Vyplatí se, pokud se u materiálu zaměříte i na náročnost, pokud jde o údržbu. Dnes jsou pro výrobu povlečení používány nemačkavé materiály nebo takové, které se snáz žehlí. Rozhodující je pak samozřejmě velikost povlečení, která by měla přesně odpovídat velikosti přikrývek a polštářů, abyste při spaní i stlaní nebojovali s prázdnými cípy nebo naopak neforemným chuchvalcem přikrývky napěchované do malého povlaku. Pro pohodlí užívání povlečení pak může být rozhodující také systém zapínání – na knoflíky, patenty, zip, výjimečně tkanice, ale nabízí se i tzv. zapínání hotelové – tzn. bez použití knoflíků, zipů, tkanic, s širokou záložkou zabraňující vyvlečení přikrývky nebo polštáře z povlaku.