Tento jednoduchý kuchyňský „zákon“ v sobě zahrnuje současně požadavky na praktičnost, bezpečnost i ohled na zdraví vašich zad, která mohou po čase užívání špatně navržené kuchyně hlásit potíže. Nejrůznější počítačové programy jsou pro poskládání vlastní kuchyně dobrou pomůckou, ale pokud nemáte ponětí, kde mají jednotlivé části své místo a čím se jejich umístění řídí, ideální kuchyň sami od stolu dohromady nedáte.

Místa tak akorát

Základem kuchyně je pracovní trojúhelník dřez (mycí zóna) – sporák a trouba (varná zóna) – chladnička (skladovací zóna), přičemž v tomto trojúhelníku je potřeba najít prostor pro pracovní plochu (část přípravnou, příp. odkládací). Mezi těmito stěžejními body je samozřejmě nutné zachovat dostatek místa k pohybu, ale zase ne příliš, abyste zbytečně neběhali po místnosti. Často používané a těžké věci nemají místo příliš vysoko či na špatně dostupných místech. Vše by mělo být zkrátka pohodlně dosažitelné. Od lednice byste se snadno měli dostat k odkládací ploše, odtud k dřezu, na který plynule navazuje plocha přípravná a konečně sporák. Pro praváky by tyto zóny měly navazovat ve směru zleva doprava, pro leváky opačně. V pohybu v tomto pomyslném kruhu nesmí nic překážet nebo vyčnívat. Pracovní – přípravná plocha by měla být široká alespoň 90 cm, aby nabídla dostatek pohodlí, a v její blízkosti je dobré mít uskladněné kuchyňské náčiní a snadno dostupnou elektrickou zásuvku. Pod dřezem je ideální místo pro odpadkový koš a v blízkosti dřezu má místo myčka nádobí.

Vyplatí se nešetřit

Stále ale zbývá rozmístit po kuchyni spoustu dalších, především úložných prostor s rozličnými funkcemi. Jaké typy a velikosti zásuvek, skříněk či jejich vnitřního vybavení zvolíte, záleží na tom, kolik nabízí konkrétní místnost prostoru, co přesně potřebujete i jaké jsou vaše finanční možnosti. Při výběru kuchyně je ale dobré mít na paměti, že je to investice určitě na dvacet let. Je tak dobré vsázet na kvalitu kuchyňského nábytku i kování, stejně jako moderních „chytrých“ spotřebičů, která zajistí bezproblémové a komfortní užívání kuchyně po co nejdelší dobu. Z podobného důvodu se určitě vyplatí svěřit naplánování kuchyně odborníkům, kteří vědí, co má kde své místo, co potřebujete právě vy a vaše rodina, jak dokonale využít konkrétní prostor. Kuchyně by měla samozřejmě sloužit k vaření, ale zároveň být místem pro radost.