Nosné stěny dvoupatrového rodinného domku jsou postaveny z pevných  vápenopískových prvků o tloušťce 17,5 cm. Na zateplení vnější strany fasády objektu byla použita 22cm vrstva polystyrenu. Zbývalo zateplit obytné podkrovní domu s podlahovou plochou 98 m2. Cílem bylo dosáhnout maximální energetické úspory a také bezproblémového komfortního provozu. Dodejme, že za primární zdroj tepla bylo zvoleno tepelné čerpadlo vzduch-voda a navíc investor počítal s  rekuperací vzduchu.

Instalace nastavitelných trámů Hufer pro zvýšení světlosti
Autor: CIUR a.s.

„Velkou roli při rozhodování o způsobu zateplení podkroví sehrál soused a jeho pozitivní zkušenosti“, vysvětluje majitel novostavby a dodává, že na zřetel bral i další pro něj důležité faktory. Byla to rychlost a pracnost technologie, samozřejmě cena a v neposlední řadě také skladba. „Přestože počítám s rekuperací vzduchu uvnitř domu, měl jsem obavy z vlhkosti, se kterou mám historicky špatné zkušenosti. Potřeboval jsem proto takovou skladbu materiálů, u které bych neměl obavy“. Kombinace foukané celulózové izolace Climatizer Plus® s parobrzdnou folií Intello®, kterou doporučila dodavatelská firma Jiří Nejedlý, se zdála jako ideální. „Podle mne je perfektní i ta skutečnost, že foukaná izolace zaplní celý prostor kolem trámů a bez větších problémů se dostane do každé dutiny, což zamezí výskytu tepelných mostů zejména v problémových místech". Pomocí expanderů Hufer, což jsou výškově nastavitelné trámy, a parobrzdné folie, byla vytvořena dutina, do které se následně nafoukala 45cm vrstva izolantu Climatizer Plus®. Nejprve však bylo nutné všechny spoje folie utěsnit speciálními páskami Tescon. Finální pohledové plochy podkroví byly pak vytvořeny ze sádrovláknitých desek, na které přišla sádrová omítka.

Expandéry se "zaklopily" parobrzdnou fólií Intello® a spoje se utěsnily páskami Tescon
Autor: CIUR a.s.

Pro příjemné bydlení je důležité, že všechny použité materiály jsou přírodního původu, jsou ekologické a zdravotně nezávadné. Patří do skladebního systému COMPRI®.Aplikovaný izolant Climatizer Plus® má výborné izolační vlastnosti, vysokou tepelnou kapacitu a nízký difuzní odpor, takže dobře funguje v zimě i v létě a umí se také vypořádat s vlhkostí. K podstatným argumentům z hlediska bezpečnosti patří také protipožární vlastnosti a odolnost proti škůdcům.

Systém COMPRI®je synonymem pro přirozeně zdravé bydlení v budovách s nízkými náklady na vytápění. Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz. Vyrábí a dodává CIUR a. s. již od roku 1991.