Dýně patří do čeledi tykvovitých, stejně jako meloun okurka nebo cuketa. Jsou to jednoleté popínavé rostliny, které jsou původně z Ameriky. Na vyloupaných semínkách z dýní si často pochutnávali indiáni.

Na vaření jsou nejoblíbenější dýně hokkaido, které běžně koupíte za dvacet korun.
Autor: Shutterstock.com
Dýňová porce zdrav
í

Kromě toho, že jsou pokrmy z dýně velmi chutné, jsou i zdravé. Obsahuje hodně vitaminů a minerálů bez zásadního obsahu tuků. Podle odrůdy může mít obsah hořčíku a draslíku stejný jako citron. Protože obsahují hodně antioxidantů, posilují imunitní systém. Šťáva z dýně je dobrá na zácpu. A potěší i dietáře, protože má až dvanáctkrát menší obsah cukru než třeba brambory. Obsahuje hodně vlákniny, takže rychle zahání hlad. Taková dýňová dieta dokáže s váhou hotové zázraky.

Na podlahu

I když dýně vypadají velmi robustně, potřebují něžné zacházení. Jsou velmi citlivé na oťuky. Pozor na to, že se nesmějí dotýkat. Slupka by měla být tvrdá a matná. Když je chcete delší dobu skladovat, kontrolujte stopky, aby dobře zasychaly. Měly by být dlouhé asi 5 cm. Když nemáte dost místa venku, uložte dýně doma na místě, kde nemrzne. Teplota na zrání by se měla pohybovat od 10 do 18 °C, ale zvládnou i pokojovou teplotu do 20 °C. Plody se dají třeba zavěsit do starých tašek. Jediným nebezpečím je vysoká vlhkost, při které by mohly začít plesnivět. Pomůže meteostanice, která bude sledovat optimální vlhkost. Když je dáte doma do kouta místnosti, podložte je  slámou nebo kartony a pravidelně kontrolujte.

Nejznámější jedlé dýně

Hokkaidó

Dýně Hokkaidó pochází z Nové Anglie, jméno má ale z Japonska, kde je velmi oblíbená. Je sladká a hodí se do dětských jídel, polévek nebo dezertů. Před tepelnou úpravou se neloupou.

Špagetová dýně
Autor: archiv
Špagetová

Plody jsou dlouhé 20 až 30 cm a mají vejčitě oválný tvar a dorůstají do velikosti asi 3 kg. Dužnina je jemná, nitkovitá, po uvaření se rozpadá na vlákna – špagety.. Musí být propíchaná vidličkou. Vydlabete z ní dužinu, kterou pak osmahnete na oleji s česnekem a máte z toho špagety.

Máslová dýně

Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny, které je na rozdíl od ostatních odrůd víc, než semen.

Velkoplodá dýně Goliáš

Má vysoký obsah vody, proto se špatně skladuje. Dorůstá až 30 kg. Skvělá na zavařování a džemy.

Marina di Chioggia

Odrůda z Itálie dorůstá do velikosti 4 až 6 kg. Hodí se k výzdobě i do kuchyně. Její chuť připomíná mrkev.

Dýně žaludová

Má plody dlouhé10 až 20 cm které váží 0,5 až1 kg. Specifická je chuť po oříšcích. Ta ale při delším skladování mizí.

Sweet potatoes

V překladu sladké brambory. Tyto dýně mají kratší vegetační dobu, takže se dají sklízet už v srpnu. Hodí se k vaření, ale dobré jsou také v syrovém stavu.

Osivo na příští rok

Chcete příští rok zkusit pěstitelské štěstí? Tak semínka očistěte, omyjte a nechte rozložená na utěrce nebo papíru, dokud neoschnou. Pak je uložte do papírového sáčku na suché místo. Do půdy je zasejte v květnu. Nebo je v dubnu dejte do květináčů a na záhon vysaďte už rovnou sazenice.

Další tipy na dýňové delikatesy a nápady na dekorace najdete v říjnovém čísle měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby říjen 2014
Autor: Archiv redakce