Střídání ročních období u nás vyžaduje, aby se teplomilné begonie nebo fuchsie na zimu nastěhovaly do tepla. I kdybyste jim květináče obalovali, jak chtěli, před mrazem by je to neubránilo. Poradíme vám, jak jim najít to pravé místo.

Fuchsie v zimě chraňte před průvanem.
Autor: Shutterstock.com
Fuchsie do chodby

Aby rostliny dobře přezimovaly, je potřeba je na přezimování přivykat postupně. Před prvními mrazíky je zakryjte několika vrstvami bílé netkané textilie. Dlouhodobější pokles teploty pod mínus pět stupňů by už nezvládly. Zkraťte je o třetinu a odstřihněte všechny zaschlé, žluté a poškozené listy. Vyplatí se také květiny ošetřit postřikem proti plísni šedé, a proti škůdcům. Substrát udržujte mírně vlhký. Po úplném opadu listů se vyplatí druhý postřik proti plísni šedé. Fuchsie potřebují světlo, takže se pro ně hodí světlé chodby, verandy, okenní parapety v chladných místnostech od 4 do13 °C. Jen dejte pozor na průvan, který by je mohl zničit. Během slunných dnů větrejte, aby listy nevadly.

Surfiie v únoru sestřihněte.
Autor: Shutterstock.com
Surfinie na uzavřenou verandu

Krása surfine předurčuje k tomu, aby na řadě balkonu hrály prim. K jejich oblibě přispívá i fakt, že snadno přezimují. Než je dáte domu, zkraťte je na polovinu. Dobře se jim bude dařit ve světlé chodbě, zimní zahradě nebo na kryté verandě, kde je teplota 8 až 15 °C. Výhony znovu zkraťte v únoru, kdy rostliny začnou nasazovat nové. Od března je pak postupně otužujte a přihnojujte.

Hlízy begonie uskladněte v bedýnce do sklepa.
Autor: Shutterstock.com
Begonie dejte do sklepa

Dalšími favoritkami českých parapetů a teras jsou rostliny z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Hlízy begonie dobře přezimují v rašelině nebo hoblinách. Ale musí být zdravé, pevné a bez známek hniloby. Většina begonií při správném přezimování vydrží i řadu let! Starší rostliny jsou navíc mohutnější a mohou i bohatěji kvést. Jen je potřeba je jednou za dva roky přesadit. Domů si je nastěhujte po přemrznutí listů. Hlízy očistěte od zbytků zeminy, odstraňte stonky a naskládejte je do nízké bedýnky s rašelinou. Jen si dejte pozor, ať se navzájem nedotýkají. Bedýnku dejte do sklepa, kde bude teplota od 3 do 8 °C a jednou za měsíc hlízy roste.

Durmanu dělá dobře polostín na schodech.
Autor: Shutterstock.com
Durman patří na schodiště

Durman, který můžete znát o názvem brugmansie nebo andělská trumpeta, se rozumí rostlina stromového typu, je dobré před zazimováním sestřihnout. Udělat to sice nemusíte, ale přistřižené rostliny příští sezonu lépe obrazí a budou víc kvést. Pak je dobré je nastěhovat do prostoru, kde bude teplota od 5 do 10 °C. Nejlépe je jim v polostínu třeba na schodišti nebo v chodbě.

Pozor na škůdce

Všechny rostliny, které si stěhujete domů, raději ošetřete postřikem proti škůdcům. Mšice, molice ani svilušky v zimě nespí a snadno se rozšíří třeba z nově přinesených květin. Použít můžete třeba žluté destičky nebo biologické výrobky, jako je například Biool nebo Bioton .