I divoce žijící zvířata mají ráda teploučko. A když se jim tomu nabídne i něco dobrého k snědku, neváhají a stěhují se za lepším. Pozor na myši, potkany a kuny.

Polní myši jsou tak malé, že se vejdou do každé škvírky.
Autor: Shutterstock.com
Myši

V obydlených bytech je láká především sklep, ve kterém skladujete jablka, brambory, nebo jinou zeleninu. Nejlepším způsobem, jak se škůdců zbavit, je utěsnit každou škvíru a díru v domě. Projděte si dům a pozorně se dívejte. Rychlým způsobme je použít na utěsnění montážní pěnu, kterou jen obrátíte dnem vzhůru, nastříknete a ona za pár sekund zatvrdne. Jen dejte pozor na to, ať se nepotřísníte. Oblečení je pak na vyhození. Ale hodně odhodlané a hladové myši se dokážou prokousat i přes ni. Proto je dlouhodobě úspěšnější díry zabetonovat nebo zadělat maltou.

Pozor na jedy

Na trhu existuje celá řada jedů, které by vás měly zbavit starostí s hlodavci. Na pozoru by se měli mít majitelé zvířat. I když vám na návodu tvrdí, že domácí zvířata odpuzují, mohou v rychlosti nějakou granuli sníst a následky by mohly být fatální. S vymýcením hlodavců dobře pomohou kočky a některá plemena psů, jako jsou například jezevčíci, teriéři a lovecká plemena. Asi nejjistější jsou klasické pastičky, do kterých se jako návnada osvědčil třeba opálený kousek chleba.

Kupte plašič

Do pouštěného objektu se vyplatí koupit malý ultrazvukový odpuzovač hlodavců. Přístroj vydává přelaďované, nepravidelně dlouhé ultrazvukové vlny s nepravidelně dlouhými přestávkami, což je hlodavcům dost nepříjemné. Pořídíte ho dvou stovek a baterie v něm vydrží dlouho. Ale počítejte s tím, že si na něj mohou myši zvyknout.

Kuna dokáže vyšplhat i po hladké zdi. Zbavit se jí dá pořádně zabrat.
Autor: Profimedia.cz
Kuny

Dalším nevítaným návštěvníkem, a to i v obývaných domech, je kuna. Je mrštná, dostane se nahoru i po hladké zdi a zbavovat se jí budete těžko. Jedinou útěchou vám může být fakt, že když máte nastěhovanou kunu, zbaví vás myší ani potkanů.

Vydejte se do zoo

Kuna je oproti myším jiná liga. V opuštěném objektu můžete také zkusit elektronický odpuzovač. V obydleném by vás pak mohla bolet hlava. Někdo radí nastražit kolem místa, kde kuna žije psí chlupy nebo výkaly, ale to nefunguje. Jedinou šanci máte s exkrementy od lva nebo tygra. Ty získáte v zoologické zahradě. Jen počítejte s tím, že je o ně se stoupajícím počtem kun stále větší zájem.

Máte plynovou masku?

Získaný trus je dobré rozdělit na menší kousky a na plastových mističkách rozmístit v místech, kde se kuna pohybuje. Připravte se na to, že odér je skutečně silný a raději se vybavte alespoň šátkem nebo respirátorem. Jakmile exkrement uschne, je potřeba ho pokropit, aby opět zaváněl.