Nejprve je důležité vyčistit desku a pomník. Na bílý mramor dobře zabírá směs vody, kysličníku a čpavku. Nažloutlý mramor dobře vybělíte citronovou šťávou. Na tmavý stačí obyčejná voda. Když chcete, aby se vám kámen pěkně blýskal, vyleštěte ho měkkým hadříkem namočeným do stolního oleje. Pokud na hrob nechodíte pravidelně, je potřeba ho nejprve důkladně odplevelit, radí zahradnice Miroslava Paclová. „Vhodné je použití herbicidu ve spreji.“

Váza Roseta má ostrý hrot, který se dá zapíchnout do země, aby se nepřevrátila.
Autor: archiv
Váza se zátěží

Když máte celý hrob krytý deskou, máte už v podstatě hotovo. Ozdobit ho můžete věncem třeba ze stříbrného smrku v kombinaci s přírodninami. Další možností je váza. Doby, kdy se na hřbitov dávaly staré vázy, jsou už pryč. Stejně v chladném počasí nebo dokonce při mrazech málokterá vydržela. Dnes už jsou na trhu speciální smuteční vázy, které jsou dostatečně prostorné, vysoké a hlavně mají dole zakomponovanou zátěž. Takže se nepřevrhne ani za prudkého větru. Navíc jsou z materiálu, který mráz neohrozí. Šikovnou vychytávkou je pak váza s bodcem, který zapíchnete do země,podobně jako slunečník.

Vsaďte na zimní výzdobu

Na nezakrytých hrobech se skvěle vyjímají rostliny, které mráz neponičí. Můžete je je dát přímo do země nebo do květináče. Vrtíte hlavou, že se nedostanete zalévat? Tak zkuste samozavlažovací květináč neboli žardinku. „Žardinka má porézní dno s knotem a zásobníkem vody, uplatňuje se zde samozavlažovací princip,“ vysvětluje zahradnice. Jak budeme při jejím používání postupovat? Květinu vyjmeme z květináče, vložíme do žardinky a obsypeme lehčím substrátem určeným do samozavlažovacích nádob. Ten poté lehce utužíme, nádobu postavíme na místo a bočním otvorem doplníme do zásobníku vodu.

Dlouho krásné a v podstatě bezúdržbové jsou zasazené vřesy a jiné rostliny vhodné na zimní výzdobu.
Autor: Shutterstock.com
Jaké květiny?

Tradičně se dávaly chryzantémy, lidově listopadky. Jak sám název napovídá, jedná se o dlouhodobě kvetoucí květiny. Dobrou službu udělá i Rozchodník (Sedum), který se od většiny rozchodníků liší tím, že je vyšší. Díky svým tučnějším listům velmi dobře snáší i sušší stanoviště. Pak jsou tu také trvalky zajímavé listem, ať už z hlediska zbarvení nebo z hlediska tvaru listů. Například bergénie s mohutnými pevnými a lesklými listy, která prospívá i na stinných místech. Další možností jsou typicky zimní rostliny jako vřesy, drátovec nebo dlužicha.