V tramvajích, vlacích i autobusech snad všichni kašlou a pravděpodobnost, že si nějaký ten kašlík přinesete domů, je veliká. Máme pro vás pár jednoduchých receptů, které pomůžou se s ním vypořádat.

1. Cibulový čaj

Bez této zeleniny se neobejde skoro žádné české jídlo. Ale stejně skvělá je i při léčbě nachlazení, zabírá především proti dráždivému kašli a pomáhá s odkašláváním hlenu. Výhodou je, že se čaj i šťáva z ní hodí i pro malé děti.

Budete potřebovat:
2 větší cibule
2 l vody

Postup:
Cibuli oloupejte a rozkrájejte na silnější kolečka, která zalijte studenou vodou. Na mírném ohni přiveďte k varu a vařte asi deset minut. Pak louhujte pět minut. Sceďte, oslaďte medem a pijte ještě teplé.

Náš tip: Vyzkoušejte také cibulovou šťávu. Nadrobno nakrájejte cibuli a ve skleničce ji smíchejte se třemi lžícemi cukru a jednou lžící medu. Počkejte, až pustí šťávu. Užívejte třikrát denně čajovou lžičku. Vydrží do druhého dne v chladu.

2. Lipový čaj

Květ našeho národního stromu se nejlépe používá při horečnatých onemocněních dýchacích cest. Ale pomůže i na zánět průdušek a při zahlenění. Je dobré ho pít především navečer, protože klidní sliznice a snižuje dráždivost ke kašli. Pomůže pro vypocení, když máte chřipku. Nejlepší je při nachlazení užívat třikrát denně šálek čaje, který osladíte lipovým medem.

Budete potřebovat:
lžičku sušeného lipového květu
med

Postup:
Lipový květ dejte do šálku a přelijte horkou vodou. Nechte deset minut louhovat. Pak nálev slijte přes sítko a trochu přislaďte. Hodí se především med, případně bylinkový sirup.

3. Bezinkový čaj z plodů

Bezinky jsou velmi cenným zdrojem vitaminu C. Tepelně upravené nebo sušené se při domácí léčbě používají na bronchitidy a nemoci z nachlazení. Ale výborné jsou i v kompotech, džemech nebo jako víno. Na uvaření čaje se hodí jak plody bezu, tak i jeho květy.

Budete potřebovat:
4 lžíce sušených plodů – bezinek
1 l vody

Postup:
Bezinky zalijte studenou vodou a vařte 15 minut na mírném ohni, pak nechte 10 minut vyluhovat. Čaj sceďte přes jemné sítko a přislaďte medem.

4. Míchaný čaj: Jakou směs vybrat?

Nejúčinnější jsou směsi sesypané z více druhů bylinek. Zkuste třeba kombinaci květů bezu černého s lipovým květem a diviznou. Vykašlávání hlenů uspíší také odvary z tymiánu, slézu, mateřídoušky, majoránky, anýzu, řepíku, máty nebo šalvěje.

Postup:
Opět platí, že na jeden šálek nálevu by měla přijít jedna lžička směsi bylinek. Tu zalijte horkou vodou a nechte deset až dvanáct minut louhovat. Pak sceďte a pijte nálev ještě teplý. Přislaďte ho medem.