O čem je řeč? Naordinujte si denně ranní probouzení s citronem. Po probuzení si do sklenice nalejte teplejší vodu a do ní přidejte několik kapek citronové šťávy a ideálně také rozemleté lněné semínko nebo psylium (rozpustná vláknina). Podpoříte tak peristaltiku střev a zbavíte tělo hlenu. Není to nijak nepříjemné ani náročné a vy si tak vytvoříte základ pro dlouhodobou detoxikaci neboli očistu střev.

Citron denně nahradí lékaře

Za den byste pak měli takto vypít šťávu z jednoho citronu. „Nepijte ji však rychle. Každý hlt chvíli převalujte v ústech, aby se tekutina promísila se slinami a došlo pak k lepšímu strávení. Při rychlém vypití bude šťáva kvasit v žaludku,“ varuje výživový specialista Martin Škába z portálu skaba.cz. Tímto způsobem dostanete do těla pořádnou dávku vitamínů a minerálů. V citronu najdete vitamíny A, B, C, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, organické kyseliny, proteiny, důležité bioflavonoidy a mnohé další zdraví prospěšné látky.

Zatočí i s akné

Citron dělá s organismem hotové zázraky. Jeho magické schopnosti ocení především ženy. Nejenže dokáže organismus pročistit, ale navíc rozjasní a vyčistí pleť, zpevní nehty. Kromě toho je citron dobrý na prevenci cévních a srdečních onemocnění a přisuzují se mu antirakovinné účinky. Kromě toho je i velkým bojovníkem proti nepříjemnému akné. Pomáhá odstraňovat přebytečný maz kůže a je tak vynikající na mastnou pleť. Citronová šťáva je bohatá na fytoestrogenové hormony, které velmi pomáhají starším ženám. V současném hledáčku vědců je pak látka limonen obsažená v citronu, která snižuje hladinu cholesterolu a má mít silné protirakovinné účinky.

Protože citron ochlazuje, dobré k němu do čaje přidat zázvor a skořici
Autor: Shutterstock.com
Silná dvojka

Citron má jen jednu chybu, která ho dělí od dokonalosti. Podle tradiční čínské medicíny má silně ochlazující účinky. To se nám právě v tomto ročním období moc nehodí. Jak z toho ven? Přidejte si k citronové šťávě také šťávu z čerstvého zázvoru nebo sušený zázvor a do čaje trochu skořice. „Mým osobním tipem je kombinace citronové šťávy s čajem zelený Puerh a zázvorem. Pokud by chtěl někdo vyzkoušet staré očistné techniky, pak citronová šťáva patří k základům při očistě jater a žlučníku,“ uzavírá Martin Škába.