1 Nepřetápějte

V průběhu dne je ideální udržet v místnosti teplotu 20 až 22 °C. „Záleží ovšem na tom, jak je domácnost vytápěna. Rodiny s malými dětmi by určitě ocenily podlahové vytápění. Je to zvláštní, ale s jeho přítomností je i při devatenácti stupních tepleji než s pětadvaceti bez něj. A hlavně to pocítí malé děti, které se většinu času pohybují na zemi, kde je jejich svět plný her,“ říká čtyřnásobná matka Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Pokoj naopak doporučuje vybavit kobercem, který je přeci jenom pro hru příjemnější. Chladnější odchov prospěje i dospělým. Budete pak odolnější a choroby rotující díky klimatizaci nebo nevychovanými spolucestujícím v hromadné dopravě si na vás nepřijdou.

2 Dítě není cibule

Hodně maminek si myslí, že dítě musí být už od prvních sychravých dnů nabalené jako cibule. Spousta z nich děti obléká stejně při pěti nad nulou jako při mínus pěti. Takže vidíte, jak maminka v lehké bundičce vede dítě v silné teplé bundě, šále a kulichu. Platí pravidlo,že méně je více. Lepší na sebe skládat oblečení v tenčích vrstvách. Hodně pomůže, když budete navíc dítě otužovat, aby bylo k chladu odolnější.

3 Chladné spaní

K větší odolnosti pomůže i spaní v chladnější místnosti. Ideální teplota je kolem 18 °C. Dobrým řešením je kombinace vypnutí topení a otevřené okno. Vyřešit se to dá i v ulici, kde jezdí hodně aut. Pokud jste v hlučné ulici, naučte se otvírat okno ve vedlejší místnosti a nechat otevřené dveře. V dětském pokojíčku nebude přímý hluk, ale chladný vzduch se do pokoje dostane. Šikovné je, když můžete na ovladači topení nastavit zvýšení teploty v časných ranních hodinách, aby se dítě probouzelo do teplejší místnosti. Určitě to zpříjemní ranní buzení. Když máte třeba centrální topení, nechte v ložnici topení vypnuté a dítě rychle přeběhne do jiné místnosti, kde už je teplo a útulno.

4 Kraťasy i v zimě

Velký problém je, když doma máte teplotu přes den dvaadvacet a na nos osmnáct, ale ve školce je přetopeno. Většinou s tím nejde nic udělat, tak neztrácejte síly zbytečnými dohady. Zařiďte se podle svého. Proč by dítě i v zimních měsících nemohlo mít na pobyt ve školce delší kraťasy? Prostě přizpůsobte oblečení tomu, na jakou teplotu je dítě zvyklé.

zakončit sprchování proudem studené vody prospěje dětem i dospělým
Autor: Shutterstock.com
5 Sprchujte studenou vodou

Děti je nejlepší otužovat pravidelně, a to už od malého miminka. A to vzduchem, kdy miminko necháte při přebalování asi 5 minut nahé při pokojové teplotě. Další možností je otužování vodou. To při koupání postupně snižujete teplotu. Dětem starším než dva měsíce vodu ochlaďte po týdnu o půl stupně až na 34 °C. Děti od dvou do tří let na konci koupání sprchujte chladnější vodou. Když máte chvíli času, dopřejte jim nahaté dovádění před koupáním i po koupání. „Domluvte si rituál. Před večerním koupáním je nechejte, ať se svléknou do naha a uklízet hračky už mohou hambaté. I toto je nenásilná forma otužování,“ navrhuje netradiční a přitom zábavnou metodu Štěpánka Štrougalová.