Kdy se prodává svatomartinské? Letos to bude dřív

Okamžik, na který čekají všichni milovníci lahodného moku, otevírání svatomartinských vín, se každý rok odehrává 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Pro letošní rok ovšem Vinařský fond, který vlastní ochrannou známku Svatomartinské, podmínky upravil.

Na e-shopech díky tomu můžete objednávat už od  čtvrtka 9. 11., ovšem s upozorněním, že svatomartinská vína se mají konzumovat právě až od soboty jedenáctého. V tento den se mohou mladá vína objevit v nabídce kamenných obchodů a restaurací.

Co je svatomartinské víno a jak poznat to pravé?

Jde o mladé víno, které zrálo pouhých několik týdnů. Je lehké, svěží, aromatické, s ovocnou chutí. Přívlastek svatomartinské mohou mít pouze suchá vína.

Na ochranné známce je vyobrazený svatý Martin na koni a toto logo smějí nosit pouze lahve vinařů registrovaných v České republice, které před uvedením na trh splní daná kritéria a projdou hodnocením nezávislé komise složené z vinařských odborníků, sommelierů a uznávaných degustátorů. Tím je zaručena kvalita mladého vína.

Autor: Vinařský fond

Povolené odrůdy

Pod značkou Svatomartinské se smějí vyrábět jen vína povolených odrůd a jejich cuvée (vína připravovaná smícháním několika těchto odrůd). A které to jsou?

Bílá: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
Růžová: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
Červená: Modrý Portugal a Svatovavřinecké

Na co se můžete letos těšit?

Odborná komise letos vybrala na 326 vín od 76 vinařů a vinařských firem. Celkem si tak lidé budou moci vychutnat zhruba 2,3 milionu lahví  těchto prvních letošních vín. V největší míře budou tradičně zastoupena vína bílá, následně růžová a  červená. Svoji sklenku si můžete vychutnat i na svatomartinských hodech, které se pořádají po celém Česku.

Jaké víno ke svatomartinské huse

Ke tradiční pečené huse doporučují sommeliéři červená svatomartinská. Ta se výborně hodí i k dalším pečeným a dušeným masům nebo k jemně upravené zvěřině.

Bílá si výborně rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry.

Růžová zvolte,  pokud si nejste jistí, jestli spíše bílé, nebo červené. Nejlépe ovšem doplní výrazněji upravenou drůbež nebo těstoviny.

Do kdy ho vypít?

Ať vám chutná svatomartinské víno sebevíc, doma si ho nešetřete. Jeho hlavní sezona je od listopadu do Vánoc.Podle odborníků by se mělo vypít nejpozději do jara. Pak se jeho typické vlastnosti začnou vytrácet. Rozhodně tedy není určeno k archivaci na několik let.

Historie mladého vína

Zvyk vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina mladými víny u nás byl už za vlády Josefa II., jenže po roce 1948 postupně upadal v zapomnění. Znovu se mladé víno začalo prodávat až v roce 2005. Tehdy se prodalo 125 tisíc lahví. Poslední léta je to kolem dvou milionů.

V novodobé historii se víno začíná pít 11. listopadu přesně v 11 hodin. O tom, že musí být mladé víno opravdu kvalitní a zajímavé, svědčí i to, že kdysi bylo pro vinaře jakousi vstupenkou do dalšího roku služby u statkáře. Tehdy se upekla husa a zapíjela se mladým vínem. Když nebylo dobré, hospodář už vinaře znovu nezaměstnal. A také dnes si vinařské společnosti i drobní vinaři dávají záležet, aby navnadili natěšené konzumenty na nadcházející ročník.