Bořek Šípek patří mezi uznávaná esa světové architekty současnosti. V České republice se do povědomí veřejnosti dostal až v 90. letech a to díky své práci hlavního architekta správy Pražského hradu, kdy na objednávku vytvářel díla pro bývalého prezidenta Václava Havla. Mezi jeho významná díla patří například Palác Ehrlich v Plzni a velký komplex budov v jihočínském městě Fo-šan.

Co zde bude k vidění?

Výstava je rozdělena do tří částí a návštěvníkům představí architektonické návrhy nejvýznamnějších staveb posledních let, designový nábytek a skleněné produkty z dílny Bořka Šípka. Přináší tak jedinečnou možnost prohlédnout si nejen novou stavbu, ale také ukázky tvorby světově uznávaného umělce.

Autor: Databox

„Bořek Šípek je nejen významný architekt, designér a sklář, ale především výjimečná osobnost. I když jsou si všechny jeho obory působnosti velmi blízké, je obvykle nemožné je všechny propojit a prezentovat pod jednou střechou. Nám se to však povedlo, a to doslova pod jeho vlastní střechou,“ říká Daniel Peterka, zakladatel Živých firem, pro které byla budova navržena: „jsem moc rád, že pan Šípek s výstavou souhlasil a my máme jako první možnost představit liberecké veřejnosti průřez jeho díla formou výstavy.“

Pokochejte se krásou ručně vyrobených sklářských děl!

Mimo architektoniky je Bořek Šípek také uznávaným sklářem. Sklářské práci se věnuje už od svých šestnácti let a je pro něj celoživotní vášní. „Pracovat pouze s jedním materiálem je vždycky omezující. Nicméně, sklo je pro mě důležitou součástí mého života. Je to moje vášeň i forma odpočinku. Je to materiál zosobňující křehkou krásu, čistotu, eleganci, ale zároveň nepoddajnost, neuchopitelnost. Sklo je magie, chlad i žár v jednom,“ prozrazuje umělec.

I proto je velká část výstavy věnovaná právě skleněným objektům a nabízí mimořádnou příležitost prohlédnout si díla, jako jsou mísy, vázy, sklenice svícny, karafy či speciální vánoční kolekce. Jeho jedinečné výrobky bude možné na místě i zakoupit.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží, které proběhne 12. 12. 2014 od 16.00 hodin v budově společnosti Databox.

Fotogalerie
2 fotografie