Podle tradice si má pro barborku dojít žena či dívka v předvečer 4. prosince, kdy má svátek Barbora. Ale když to uděláte o pár dní později, nic se neděje. Naopak. Zatímco my máme rádi teplo, vnitřky domů našich předků byly o pěkných pár stupňů chladnější. Proto bylo potřeba dodržet začátek prosince, jinak by do Vánoc nevykvetly. V teplotách kolem dvaadvaceti stupňů už se ale dlouho pobízet nenechají.

Jak trhat barborku? Na nůžky zapomeňte

Jak si větvičku nejlépe utrhnout? Potřebujete velmi ostrý a čistý nůž, kterým ji pak ještě šikmo seříznete. Proč ne nůžky? Při stříhání větvičce stlačíte vodivá pletiva, a tak se jí bude hůř přijímat voda. Uříznutá větvička by měla putovat do odražené vody a na světlé místo, kde se k ní nedostane průvan. Radost vám bude dělat déle, kdy jí do vody přidáte výživu pro řezané květy, kterou koupíte v květinářství.

Ze kterého stromu ji uříznout?

Do vázy se nejlépe hodí třešně, višně, slivoně a jabloně. Prostě ovocné stromy, které rostly na každé zahrádce. Z ostatních odrůd můžete zkusit sakury, forzýtii, zlatici nebo šeřík. A když v okolí nejsou, tak se hodí i břízy a vrby. Větvičky řezejte s rozmyslem a berte raději víceleté rozvětvené nežli letorosty. Hlavním předpokladem úspěchu je, že má větev pupeny, které mohou vyrašit. Jinak budete na zázrak Vánoc čekat zbytečně.

Triky nejen do paneláku

  • Nikdy nedávejte větvičky poblíž zdroje tepla, ale k oknu, pod kterým není radiátor.
  • V přetopených místnostech jim také prospěje, když je budete rosit.
  • Větvičky nesmíte hned přinést domů. Prospěje jim několikahodinová aklimatizace v chodbě nebo jiné chladnější části domu.

Kdo bydlí v paneláku, může zkusit malý trik. Ponořte větvičky na pár minut do teplé vody a pak je teprve naaranžujte do vázy.

Kde se vzala tradice

Podle legendy byla sv. Barbora krásná dcera bohatého kupce na přelomu třetího a čtvrtého století v Nikomédii v Malé Asii. Otec ji uvěznil v přepychu ve věži, aby ji uchránil před křesťanstvím, ale jeden sloužící byl křesťan. Když ji otec nutil zříct se křesťanství, utekla, ale otec ji našel a uťal jí hlavu.

Proč se vlastně barborka trhá?

Proč si vlastně ženy pro větvičky chodily? V první řadě měla kvetoucí větvička v nejtemnější části roku přinést do domu trochu radosti a příslib dalšího jara. Přisuzovalo se jí i to, že do domu přináší bohatství. Dívky také věřily, že když větvičky vykvetou, dočkají se brzy, nejlépe do roka, ženicha.

Historicky má barborka tradici sahající až k pohanským časům. Řezání proutků v předvánočním čase bylo tak oblíbené, že se ho nepodařilo zakázat ani církvi. A tak udělala to nejrozumnější a přijala je za své.  Jen se podle ní do vázy dávaly třešně a višně jako symbol narození Krista.

TIP NA VIDEO: Víte, že adventní čas byl ve znamení různých obchůzek? První byla obchůzka svaté Barborky. Které jsou další?