Bez cibule si českou kuchyni neumíme představit. Nezaměnitelná štiplavá chuť nesmí chybět v guláši, omáčkách a skvělá je i při pečení. Jenže kromě vaření má cibule doslova magické uzdravovací schopnosti. Obsahuje vitaminy B1 a B2, C a provitamin A. Kromě toho jsou v ní látky s antibiotickými účinky, proto je skvělá na léčbu zánětu horních cest dýchacích. Je výborná i proti kašli. Naše babičky o tom dobře věděly, a tak na cibuli nedaly dopustit. Máme pro vás dva jednoduché, ale dokonale účinné recepty - na sirup a čaj. 

Cibulový sirup s cukrem

Potřebujete:

cibuli
cukr

Postup:

1. Větší cibuli nejdříve oloupejte a nastrouhejte. Na dno zavařovací sklenice nasypte vrstvu cibule, zasypte ji lžící cukru a stále opakujte vrstvy, dokud není sklenice plná. Poslední vrstva musí být cukr.

2. Zavíčkujte a nechte přes noc louhovat. Cibule pustí šťávu, kterou si během dne dávkujte po čajové lžičce třikrát denně. Cibulová várka vám vydrží v chladu maximálně tři dny.

Cibulový čaj s jablkem

Potřebujete

velkou cibuli
litr vody
velké jablko
citron
med
majoránku

Postup

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Oloupejte jablko a také nakrájejte na větší kousky.

2. Oboje dejte do hrnce s litrem vody a počkejte, až se bude vařit. Pak přidejte trochu majoránky. Stáhněte z plotýnky a nechte louhovat.

3. Po deseti minutách čaj přeceďte a oslaďte medem. S citronem opatrně, ochlazuje.

NÁŠ TIP: Když jste třeba v práci, můžete si dopřát rychlou verzi čaje. To cibuli a jablka jen přelijete vroucí vodou z konvice a necháte louhovat. Pak opět přeceďte a oslaďte medem.