Elektrický olejový radiátor SOH 3007BE Pořídíte za 899 Kč.
Autor: archiv firem
Na přitopení

Potřebujete topení, které přitopí v kuchyni, a když se budete chtít koupat, tak i v koupelně. Tak to bude nejlepší nějaké na kolečkách. Třeba elektrický olejový radiátor SOH 3007BE, který má tři stupně výkonu. Je bezúdržbový, olej nemusíte po celou dobu životnosti přístroje měnit, a navíc se velmi jednoduše ovládá. Díky akumulační schopnosti radiátor sálá teplo ještě dlouho po vypnutí. Topné těleso přestane dočasně hřát, jakmile dosáhne teploty 100 ºC, a po dosažení vnitřní teploty 140 ºC se vypne úplně.

Kachlová kamna Broto mají výkon až 11 kW, výhřevnost až 160 m3. Jsou na dřevo. Mountfield, 14950 Kč
Autor: archiv firem
Krbová kamna místo televize

Jsou v domácnostech stále populárnější nejen proto, že skvěle vypadají a pohled na živé plameny je dokonalý. Dokonale vytopí místnost i celý dům a není to tak drahé jako třeba plyn nebo elektřina. Abyste si je mohli pořídit, potřebujete v první řadě přístup ke komínu. Na stěnu za nimi patří ochranná zástěna. Na posluhu pod ně zase izolační podložka z plechu či skla. Jejich tloušťku a rozměry většinou stanoví přímo výrobce kamen tak, aby teplota povrchu stěny nebo podlahy nepřevýšila 100 °C. Bez něj to jednoduše nejde. Před výběrem je důležité si ujasnit, jak velký prostor potřebujete vytápět. Dále je potřeba znát účinnou výšku neboli tah komínu, na který budou krbová kamna napojena, a také průměr kouřovodu neboli sopouchu. Správně si vyberte i výkon. Jak na to? Vynásobte užitnou plochu příbytku výškou stropů – tak zjistíte, kolik metrů krychlových budete vytápět. Orientačně vycházejte z toho, že k vyhřátí 20 m3 potřebujete 1kW. V případě novostavby stačí 1 kW pro dvakrát tak velkou plochu, tedy zhruba 40 m3. Pokud tedy potřebuje vytopit např. 100 m3 novostavby, vydělte toto číslo 40 a zjistíte tak číslo potřebného výkonu.

Vestavný plynový krb Elegance se hodí se pro vytápění větších místností, a to až do velikosti kolem 180 m³. Více informací na karma-as.cz
Autor: archiv firem
Nechce se vám přikládat? Zaměstnejte plyn

Rádi byste si pořídili topení s živým ohněm jako je krb, ale nechce se vám kvůli tomu nosit dřevo nebo brikety dovnitř a popel zase ven? Tak zkuste pohodlnější alternativu klasických krbů či kamen na tuhá paliva, a to plynové grily. Mohou být jen doplňkovým nebo hlavním zdrojem tepla. S volně stojícími modely dokonce nemusíte mít v místnosti, kde chcete topit, ani přívod plynu. Prostě je připojíte na plynovou bombu. Jedinou podmínkou instalace je vyvložkovaní komína. Na rozdíl od klasických krbů na pevné palivo tak lze u plynových krbů nastavit požadovanou teplotu v místnosti, kterou plynové krby automaticky udržují. K ovládání je navíc možné použít i dálkový ovladač.

elektrický ohřívač vody Ariston VELIS INOX aristonvelis.cz, 8918 Kč
Autor: archiv firem

Teplá voda naležato

Není nad to, když se můžete vykoupat v krásně teplé vodě. I když na topení šetříte a topíte třeba pevnými palivy, je lepší mít ohřev vody na elektřinu. Moderní typy bojlerů jsou tak skladné, že se vejdou i do malé koupelny nebo kuchyně. Dokonce se dají i instalovat svisle nebo vodorovně jako například elektrický ohřívač vody Ariston VELIS INOX. Je super plochý, jen 27 cm široký a pochází z dílny italského designéra Umberta Palerma.  Funkce ECO aktivně přispívá k ekonomickému provozu tím, že si ukládá do paměti, kdy a jaké množství vody je obvykle potřeba. Mimo frekventovanou dobu odběru udržuje bezpečnou zásobu teplé vody o teplotě 45 °C. Funkce ECO dokáže uspořit až 10 % energie. Vybrat si můžete ze tří velikostí s objemem 50 l, 80 l a 100 l.


Venkovní žaluzie sníží náklady na vytápění dokonce o 25 až 30 %. Více informací na climax.cz
Autor: archiv firem
Zimu zaženou žaluzie

Dobrou cestou, jak udržet teplo doma, je instalace venkovní rolety. Ty mají význam nejen jako ochrana před sluncem, ale představují i účinnou tepelnou izolaci. Automaticky ovládané rolety vybavené slunečním čidlem sníží náklady na vytápění dokonce o 25 až 30 %. Pomohou i jako ochrana před hlučnými sousedy. Například žaluzie CLIMAX sníží hluk až o 16 dB, což uvnitř místnosti vnímáme jako pokles hlučnosti o polovinu. Vybrat si můžete z několika variant provedení rolet, které se liší podle toho, kdy jimi budete okno osazovat. Buď již během stavby nového domu, při rekonstrukci či výměně oken, anebo při dodatečné instalaci.