Nejjednodušší  a zároveň nejrychlejší recept, který na rychlou opravu vzhledu dřevěných věcí používaly už naše babičky, se hodí zvlášť před Vánocemi, kdy se peče. Potřebujete na něj totiž vlašský ořech. Lepší je ten v neporušené skořápce, který je čerstvější, ale půjde to i s vyloupaným jádrem. Kousek si z něj ulomíte a několikrát s ním přejedete přes poškozené místo. A máte hotovo. Jen se smiřte s tím, že je to dočasné řešení, kterým škrábanec nezmizí, jen ho schováte. Následnému broušení a novému moření nebo lazurování, které bude nastálo, se nevyhnete. Nezapomeňte, že ořech funguje jen na skutečně dřevěné nebarvené povrchy.

Jádro vlašského ořechu dokáže s dřevem hotové zázraky. Ale není to natrvalo.
Autor: Shutterstock.com
Na světlé platí ocet

Velmi oblíbené je v interiérech přírodní světlé dřevo. Ani tomu se škrábance nevyhnou. A když o nich víte, máte pocit, že jsou třikrát větší. Jak na ně? Zkuste smíchat lžičku octa lžičku oleje. Rýhy směsí potřete. Noční můrou všech hospodyněk jsou obtisknutá dna skleniček. Na ty zkuste smíchat lžičku másla, majonézy a špetku cigaretového popela. Místo přetřete a pak vyleštěte měkkým hadříkem. Na skvrny od vody, třeba po zalévání, smíchejte trochu obyčejné zubní pasty s jedlou sodou. Vyčistěte a pak opět vyleštěte měkkým suchým hadříkem.

V sadě retušovacích tužek na dřevo je šest barev - bílá, černá, mahagonová, světlý dub, tmavý dub a ořech. Tchibo.cz, 149 Kč
Autor: archiv firem

Přejeďte je tužkou

Další možností jsou jednoduché retušovací tužky, které jsou odolné proti vodě i otěru. Taková oprava už vám nějaký čas vydrží. Tužky rychle schnou a hlavní výhoda je v tom, že když máte sadu, můžete jednotlivé barvy mísit na tu svou. K dostání jsou i tužky na stále oblíbenější bílé dřevo.