Za plíseň v bytě může nadměrná vlhkost. Správně by měla být kolem 40 %. Když je vyšší, daří se u nás dobře bakteriím, roztočům a bují plísně. Navíc si připlatíte za topení. Může za to fyzikální jev, takzvaná entalpie. Vzduch nasycený vodními párami totiž potřebuje ke svému ohřátí výrazně vyšší teplotu než vzduch sušší. Rozdíl potřeby tepla při vytápění místnosti s 45% vlhkostí a 70% vlhkostí může být vyšší i o 20 %. Nežádoucí vlhkosti v interiéru zabráníte správným větráním. Obecně se používají 3 metody, a to štěrbinové, nárazové a příčná ventilace.

Štěrbinové větrání

Možná jste o něm nic neslyšeli, ale určitě ho znáte. Štěrbinová ventilace je lidově řečeno „ventilačka“, kdy okno pootevřete na úzkou štěrbinu. Spousta lidí si tuhle metodu oblíbila a má pocit, že je nejlepší na přísun čerstvého vzduchu. Ale podle odborníků se pro dlouhé větrání hlavně v zimě nehodí. Pořádně nevyvětráte, ale dojde k výraznému ochlazení okenního ostění. Takže vzduch je v bytě pořád skoro stejný a jen vzrůstá nebezpečí vzniku kondenzační vody, tedy tvoření plísní.

Nárazové větrání

Tahle metoda je v zimních měsících dobrou volbou. Měli byste si ji doma dopřát tak třikrát denně. Jak na to? Při nárazovém větrání je třeba na krátkou chvíli, tedy na 4 až 10 minut, otevřít okno dokořán. Dojde tak k rychlé výměně vzduchu, ale zdi se nestihnou ochladit, takže energetické ztráty jsou minimální.

Příčná ventilace

Název zní velmi odborně, ale tento způsob výměny vzduchu znaly a praktikovaly už naše babičky. Jen tomu říkaly průvan. Je to velmi jednoduché. Na okamžik, tedy dva až čtyři minuty, otevřete dokořán nejen všechna okna, ale i dveře. Průvan profičí a vymění veškerý vzduch v prostoru. Tento způsob ventilace je neúčinnější, protože se při něm nestihnou ochladit stěny. Provádět by se mělo několikrát za den. A nezapomeňte před větráním topení buď vypnout, nebo ztlumit na minimum.

Jak snížit vlhkost v bytě?

Větrejte doma třikrát denně
Zavírejte dveře do koupelny
Nesušte v bytě prádlo
Nábytek nestavte těsně ke zdem
Při vaření dávejte na hrnce poklice