Typický český lógrový turek je pozvolna na ústupu a nahrazuje ho instantní nebo překapávaná káva, rychlá příprava ve french pressu (ruční presovač) nebo požitkářky uvařené kafíčko v moka konvici. Svoji oblibu si ve velkém získává i espresso, které přimělo řadu rodin pořídit si domů kávovar. Těch je hned několik druhů podle toho, jak zkušený jste “barista”.

Automatický kapslový kávovar Cafissimo Latte stačí stisknout tlačítko a máte cappuccino nebo latte macchiato s čerstvě napěněným mlékem. Tchiob.cz, 5555 Kč
Autor: archiv firem
Kapsle nejsou žádná věda

Ty sofistikovanější kávovary jsou vybaveny mlýnkem na mletí celých zrn a poloautomatické kávovary mají také pákový mechanismus, kde si upěchujete kávu sami a podobně jako na kávovém baru zapojíte svůj um a invenci do přípravy nápoje. Díky kávovarům si lze už i doma připravit espresso na téměř profesionální úrovni, kterému nechybí lískooříškově hnědá elastická pěna.

Kompaktní kávovar kMix CM020 v bílé barvě zvládá větší množství kávy pro více lidí. Euronics, 1669 Kč
Autor: archiv firem
Automat je rychlý

Pokud jste milovníkem kávy, ale nad její přípravou nechcete trávit zbytečně mnoho času, tak se vám rozhodně vyplatí koupit automatický kávovar. Existují 2 druhy automatických přístrojů. Nejjednodušší kávovary jsou kapslové, kam stačí vložit kávovou kapsli dle vlastního výběru a po zmáčknutí jediného tlačítka počkat na svůj oblíbený nápoj. Rozhodně ale zvažte jak často a pro kolik lidí budete kávu připravovat. Kapsle, které do tohoto typu kávovaru budete potřebovat, nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Ty sofistikovanější kávovary jsou vybaveny mlýnkem na mletí celých zrn a poloautomatické kávovary mají také pákový mechanismus, kde si upěchujete kávu sami a podobně jako na kávovém baru zapojíte svůj um a invenci do přípravy nápoje. Díky kávovarům si doma připravíte espresso na téměř profesionální úrovni, kterému nechybí třeba ani lískooříškově hnědá elastická pěna.

Sledujte výbavu

Kvalitní automatický kávovar by měl mít možnost nastavení namletí kávy, protože to ovlivňuje jeho výslednou chuť. Součástí kávovaru by měl být vývod s parní tryskou pro přípravu pěny z mléka. Vyhřívaná deska na šálky zaručí, že vám káva rychle nevychladne.

Pro víc lidí

Kávovar na překapávanou kávu je velice rozšířený a v českých domácnostech se s ním setkáte nejčastěji. Jeho hlavní předností je, že dokáže za velice krátkou dobu připravit velké množství kávy. Jen se smiřte s tím, že káva z překapávaného kávovaru nemá příliš výraznou chuť ani aroma. Kávovar se hodí pro ty domácnosti, kde se káva pije denně a ve velkém množství.

Manuální kávovar nezvládne každý

Manuální kávovary jsou pro opravdové fajnšmekry. Tedy pro lidi, kteří o kávě a její přípravě už lecco vědí. Příprava kávy u manuálního kávovaru není úplně snadná. Je třeba správně odhadnout množství kávy pro různé velikosti šálků. Tyto kávovary nejsou ve většině případů vybaveny mlýnkem na pražená zrna a sami si kávu ani nenadávkují. Příprava takové kávy je víc než rutina rituál, který je potřeba dobře natrénovat.