Durian
Autor: Shutterstock.com
Durian

Ježatý plod je charakteristický svým silným aromatem. Je to něco mezi banánem s mandlemi, jahodami s vanilkou a trochou cibule. Nejlépe se do něj dostanete, když napíchnete slabší místo ve slupce a otevřete plod. Pozor na to, že durian se nesmí konzumovat s alkoholem. Zralý plod poznáte podle pronikavého zápachu a na poklep duní.

Nashi
Autor: Shutterstock.com

Nashi

Plody jsou žluté, vypadají trochu jako jablko a chutnají po zralých hruškách. Dají se jíst i se slupkou, ale tu je potřeba dobře umýt. Nashi je chutné, ale žádná vitaminová bomba. Zato podporuje trávení a zmírňuje kašel. Vybírejte si plody bez poškození, které vydrží až půl roku. Při pomačkání se rychle kazí.

Pomelo
Autor: Shutterstock.com
Pomelo

Jeden z největších citrusových plodů chutí připomíná grapefruit, ale na rozdíl od něj není hořký. Tedy pokud dodržíte správný postup loupání. Zbavujte se nejen kůry, ale je potřeba pečlivě oloupat i všechny bílé části kůže. Pak je potřeba z každého měsíčku stáhnout slupku, která je hořká. Při koupi si raději vybírejte zabalené plody, jinak rychle vysychají.

Avokádo
Autor: Shutterstock.com
Avokádo

Zralé chutná po oříšcích, nezralé je hořké. Do plodu se dostanete tak, že ho po celém obvodu naříznete až k pecce. Pootočíte, oddělíte a vyndáte pecku. Dužina se pak vydlabe lžičkou a rychle pokape citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo je měkké. Koupit můžete i ještě tvrdý plod, který si necháte doma dozrát, stačí ho zabalit do novin a nechat dva dny při pokojové teplotě.

Granátové jablko
Autor: Shutterstock.com
Granátové jablko

Voňavé ovoce se spoustou semínek uvnitř. Zralé má sladkokyselou chuť. Pod silnou slupkou je několik kapsiček se semeny. Nejjednodušší je plod rozkrojit a semínka vybírat lžičkou. Vybírejte kousky, které nejsou otlačené ani jinak poškozené a mají pevnou a pěknou slupku.

Dračí srdce
Autor: Shutterstock.com
Dračí srdce – pitaya

Chuťově se nejvíc podobá angreštu a vodnímu melounu. Koupíte ho nejčastěji ve vietnamské tržnici. Nejlepší je čerstvé. Stačí uřezat konce a oloupat ho. Další možností je rozříznutí na půlku a dlabání lžičkou. Zralý plod poznáte podle toho, že má žluté listeny.

Papaya
Autor: Shutterstock.com
Papaya

Známe ji hlavně jako sušené ovoce, ale chutná i čerstvá. Voní po meruňkách a připomíná meloun. Nejlépe se do ní dostanete, když ji rozkrojíte a vydlabete hořká semínka. Dřeň už je dobrá, chuť zjemníte pokapáním citronem. Zralý plod má žlutooranžovou barvu, zelený vám dojde při pokojové teplotě doma.

Liči
Autor: Shutterstock.com
Liči

Narazíte na něj skoro v každém supermarketu. Má sladkou a jemnou dužinu, která se dá chuťově přirovnat k mandarinkám. Při kousání si jen dejte pozor na tvrdé jádro.Zralý plod poznáte podle toho, že se dá velmi snadno oloupat. Nedozrálý už vám doma nedojde.

Rambutan
Autor: Shutterstock.com
Rambutan

Další šťavnatá pochoutka jako je liči. Jen je trochu víc podobná ananasu. I z ní se jí dužina. Dostanete se k ní tak, že plod rozříznete. Hodí se jak na přímou konzumaci, tak i do salátů a kompotů. Při nákupu kontrolujte povrch, který by měl být vínový bez zelených skvrn.