Zázvor

Kořen zázvoru se do našich domácností nastěhoval poměrně nedávno, ale v zimě nejen léčí, také příjemně zahřeje. Působí protizánětlivě, má antibakteriální účinky, pomáhá při chřipce a nachlazení, rozpouští hlen. Stačí kořen nakrájet na tenké plátky, nebo nastrouhat. Nastrouhaný bude štiplavější. Pak ho zalijte vodou, nechte louhovat a ochuťte medem a citronem.

Zelí

Doslova zázračně působí kysané zelí. Šťáva z něj působí nejen na žaludeční potíže, je také bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To z něj v zimě a obchodí chřipek dělá dokonalý nástroj k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Ale všeho s mírou: příliš mnoho snědeného zelí může působit nadýmání. Jen ho jezte opatrně, protože citlivějším lidem může znepříjemnit život nadýmáním.

Cibule

Zelenina, která má nezastupitelnou roli nejen v kuchyni. Je skvělá i v přírodním lékařství. Šťáva nebo čaj pomáhají při chřipce a nachlazení, především proti kašli, hodí se i pro malé děti.

Cibulový čaj

2 větší cibule
2 l vody
Cibuli oloupejte a rozkrájejte na silnější kolečka, která zalijte studenou vodou. Na mírném ohni přiveďte k varu a vařte asi deset minut. Pak louhujte pět minut. Sceďte, oslaďte medem a pijte ještě teplé.

Nastrouhaný křen dovede zázraky. Nejlepší je s medem.
Autor: Shutterstock.com
Křen

Kořen ostrý jako břitva dokáže udělat delikatesu z každého pečeného nebo vařeného masa. Ale kromě toho je bohatou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a minerálů. Při chřipce je nejlepší dopřát si ho čerstvý. Zabírá proti kašli a uvolňuje hlen.

Křenový sirup

Kořen křenu
cukr krystal
Kořen nastrouhejte na jemném struhadle a posypte cukrem. Nechte pár hodin uležet a pak přeceďte přes velmi jemné síto a nalijte do skleněné lahvičky. Doporučená denní dávka jsou tři lžičky.

Křen s medem

Nejúčinnější obrana před chřipkou je smíchat nastrouhaný křen s medem v poměru 1 : 1. Směs užívejte v množství jedné kávové lžičky až osmkrát denně. Má dezinfekční účinky a posílí imunitu.