1 Projděte se venku

Hubnutí vám v zimě půjde líp, protože spalujeme mnohem více kalorií než třeba v létě. A nemusíte nutně běhat. Stačí rychlá chůze, kterou ostatně považují odborníci za nejzdravější cvičení vůbec. „Nezatěžují se jí klouby ani páteř, zejména pokud nemáte právě ideální váhu, zato se podporuje posilování středu těla a výborně se hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně. Nejjednodušší návod na to, jak se dostat rychle do formy, je pravidlo pěti třicetiminutovek týdně,“ doporučuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness. Jak se dopočítáte 10 000 kroků? Kupte si krokoměr.

2 Dopřejte si očistnou kúru

Očistných kúr je mnoho, podle výživového specialisty Martina Škáby však nejlépe a nejrychleji zabírá ta, která spočívá ve vynechávání masa. „Dopřejte si tři až pět nemasitých dnů. Zařaďte do svého jídelníčku mnoho tepelně upravené zeleniny – hlavně té kořenové, jako je celer, červená řepa, mrkev, ale nebojte se ani jiného typu zeleniny, například brokolice, a nešetřete na cibuli ani česneku.“ A detoxikaci podpořte speciálními zeleninovými šťávami. Můžete si koupit zeleninové šťávy z kysané zeleniny nebo si doma můžete zeleninu sami odšťavnit. „Ideální detoxikační mix dostanete z kousků brokolice, rajčete, kedlubny, stroužku česneku, čtvrtiny cibule, mrkve, zázvoru, celeru a červené řepy. Jedna sklenice denně dodá tělu minerály i živiny a sníží chuť na sladké,“ doporučuje Martin Škába.

Ujít denně 10 000 kroků není žádný problém. Skvělým společníkem je na to pes.
Autor: Shutterstock.com
3 Hodně pijte

Zlepšete pitný režim. Vodu mějte stále při ruce, ale jen tu bez bublinek. K očistnému režimu volte buď filtrované, nebo kojenecké. Jakmile se každý den probudíte, vypijte sklenici teplé vody (cca 3 dcl) s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a 3–4 lžičkami rozemletého lněného semínka. Vypijte nejdřív 1,5 dcl, pak si udělejte několik rotací trupu, několik předklonů a i třeba několik dřepů – stačí jich pět až deset. Je prokázáno, že největší účinek mají tyto cviky prováděné mezi pátou až sedmou hodinou ranní, kdy tlusté střevo nejvíce pracuje, a tak jednoduše a naprosto přirozeně podpoříte trávení.

4 Připravte si jídelníček

Představte si, co vás následující týden čeká, naplánujte si pečlivě 5 až 6 jídel denně včetně svačin. Na papíře a v celku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího pohledu. Když už se stane, že si dáte něco, co jste neplánovali, rozhodně si to nevyčítejte. Prostě si na tom pochutnejte, řekněte si, že to bylo skvělé, a něco si odpusťte v dalším jídle. Ale v žádném případě nevynechávejte další jídlo. „Místo toho raději cvičte o deset až patnáct minut déle, než jste plánovali,“ radí Jana Havrdová.

5 Přidejte si zeleninu

Ke každému jídlu jezte zeleninu. Nyní v zimě pouze tepelně upravenou, abychom si podle čínské medicíny nezchlazovali tělo a tím nepodkopávali imunitu. Zdravé hubnutí podpoříte také dodržováním dostatečného množství bílkovin ve stravě. Jejich zdroje jsou jak rostlinného (obiloviny, luštěniny, sójové produkty), tak i živočišného původu (mléčné výrobky, maso, vejce, výrobky z vaječných bílků).

6 Vyměňte olej

Při přípravě jídel se nebojte experimentovat a vyzkoušejte nejrůznější zdravé oleje – lněný, makadamový nebo konopný. Tyto oleje patří do studené kuchyně. Jsou bohaté na takzvané omega-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že ovlivňují spalování tuků.

7 Zkuste tmavé pečivo

„Omezte bílé pečivo a vyzkoušejte místo něj například celozrnné kváskové pečivo. Je velmi chutné a skvělé na namazání různých zdravých pomazánek. A díky obsahu bakterií mléčného kvašení podpoříte zdravé fungování vašich střev,“ vyjmenovává Martin Škába ze serveru skaba.cz.

8 Místo čokolády grep

Honí vás v práci mlsná a kolegové mají pořád na stole otevřenou čokoládu? Nedejte se. Chuť na sladké zaženou dvě deci vody s pár kapkami extraktu z grepových jadérek. A taky si raději přispěte, protože nedostatek spánku přivádí chutě na sacharidy a sladkosti.

9 Po cvičení nejezte

Když už jste se pustili do cvičení, nepokazte si výsledky. Po výdeji energie byste do 15 minut měli jíst jen sušené ovoce a do 30 minut po cvičení pít proteinový nápoj bez umělých sladidel nebo jíst zdravou proteinovou tyčinku bez přidaných cukrů a konzervantů.