Orchideje jsou bez přehánění královnami českých obýváků. Jsou neokázale krásné a jednoduché, takže se líbí mužům i ženám. Na trhu je jich celá řada, ale k nejprodávanějším patří Phalaenopsis (česky můrovec). Proč? Květy má nejen krásně velké a vybarvené, ale hlavně vydrží kvést neuvěřitelně dlouho. Až několik měsíců. Při správné péči pokvetou zas a zas. Tedy jen v případě, že se o ně budete dobře starat. Jaké jsou nejčastější chyby v pěstování?

Listy jsou ochablé

Orchideje sice potřebují dostatek vody, ale na přemokření jsou citlivé. Listy jsou pak ochablé a mohou i s kořeny začít uhnívat. Když už je to takhle daleko, většinou rostlinu nezachráníte. Jediné, co můžete ještě zkusit, je narychlo přesadit do nového substrátu a odstřihnout stonky. Pak rostlině naordinujte 4 týdny sucha a uvidíte, jestli to zvládne. Aby se vám to nestalo, je dobré rostlinu jednou za týden pořádně zalít nebo na hodinu postavit do misky s vodou. Když se rozhodnete pro rosení, nesmí se voda nikdy dostat na květy.

Stačí mít květinu blízko košíku s ovocem a květy opadají.
Autor: Shutterstock.com
Opadají poupata

Těšíte se z toho, že se vám na orchideji objevila poupata. Jenže než vykvetou, všechna uschnou a opadají. Vysvětlení je hned několik. Nejčastěji se to stane ve chvíli, kdy květinu dáte na jiné místo. Snaží se mu přizpůsobit, to ji stojí spoustu energie a poupata jsou pro ni zátěží. Další zrada je blízkost zralého ovoce, hlavně jablek. Uvolňují etylen, který rapidně zrychluje kvetení a v tomto případě vede právě k opadání květů. A pak to může být tím, že má květina málo světla. To se stává hlavně v zimě. Můrovec má rád světlo rozptýlené, tedy ne přímé slunce a teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Potřebuje tedy světlé stanoviště u okna, ale nesmí na něj táhnout, ani by se neměl  okna dotýkat. Kvetoucí orchidej je také třeba vyživit, dodejte jí speciální hnojivo pro orchideje.

Padají listy

Dospělá rostlina mívá většinou tři páry zdravých listů, když nasadí nové, mohou ty starší odspodu žloutnout. Pak je dobré je odstranit a nechat jen ty zelené a pevné. Když začnou žloutnout a opadávat i zbylé listy, zkontrolujte substrát. Jakmile se začne rozpadat, je potřeba rostlinu přesadit do nového substrátu pro epifytní orchideje, který koupíte v zahradnictví. Phalaenopsis patří do průhledného květináče, vzdušné kořeny mají zůstat nad povrchem, nad kůrou.