Při nákupu si masu pořádně prohlédněte. Zásadní poučka je, kupovat ve známém řeznictví, kde víte, že jsou masa zpracovávána přímo na místě. „Nejsou převážena z místa na místo, čímž by ztrácela svou čerstvost. „Radí Pavel Holeček z Globusu. Podle něj se nemáme nechat zlákat masem, které nemá správnou červenou barvu nebo dokonce vypadá okorale. Když šedne, není žádná sleva dost velká.

Před nákupem si maso pořádně prohlédněte a když je zabalené, zkontrolujte trvanlivost.
Autor: Shutterstock.com
Maso sprchu nepotřebuje

Jsou ovšem případy, kdy si za zhoršení kvality můžete sami, protože ho špatně skladujete. Musí být v dobře chlazených prostorách s rovnoměrnou teplotou. Stačí odstranit transportní obal, maso položit na prkénko do lednice a přikrýt utěrkou. Nikdy ho nedávejte do mikrotenového sáčku. Zabalení do utěrky je důležité, protože tak zabráníte případné kontaminaci z jiných potravin. A pokud máte za to, že je nejlepší maso pořádně omýt pod tekoucí vodou, aby se očistilo, moc se pletete. „Maso nikdy před uchováváním nebo uskladněním neomývejte, jen byste nepoškodili přirozenou ochrannou vrstvu, která zabraňuje vysychání. Dobře uskladněné maso vám v lednici vydrží i několik dní,“ dodává Pavel Holeček.

Nebojte se jehněčího

Stále víc se na pultech obchodů objevují druhy masa, která nejsme zvyklí upravovat. Z neznalosti se mu vyhýbáme, a to je škoda. Třeba právě jehněčí maso. Má svou specifickou chuť, obsahuje velmi málo tuku a je plné bílkovin. Navíc je velmi lehce stravitelné a příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu. Nevíte, jak na něj? Před přípravou nepotřebuje žádné dlouhé marinování. Vyndejte ho z lednice a nechte asi hodinku „nadýchat“ čerstvého vzduchu. Teprve pak ho okořeňte. Jehněčí je samo o sobě chuťově tak výrazné, že není třeba přidávat mnoho dochucovadel a koření. Nejlepší je pár kapek olivového oleje, sůl a pepř a výborně se hodí česnek. Stejně jako u ostatních mas můžete zvolit různé stupně propečení.

Králík je pro dietáře

Zatímco před pár desítkami let byli králíci na každé vesnici a naše babičky je pekly a vařily ke slavnostním obědům, dnes takovou popularitu nemají. Přitom je pro racionální stravu jako dělaný. Jeho maso je netučné, takže dietní. Když se do jeho přípravy pustíte, myslete na to. Dejte si pozor hlavně při pečení, aby se nevysušilo. Je dobré ho jemně prošpikovat nebo upéct dohromady například s vepřovým bokem. Králičí maso se nevysuší a budete mít najednou hotovou variantu oběda či večeře jak pro vyznavače lehkého jídla, tak milovníka české klasiky.