Okolo ukládání potravin do lednice panuje celá řada mýtů. Nejčastější je ten, že v lednici je většině čerstvých potravin a zelenině lépe, než když je necháte venku. Jenže opak je často pravdou a řada potravin v lednici nejen chřadne, ale dokonce přestanou být k jídlu. O tom, že do lednice nepatří banány, ví asi každý. Ale věděli jste, že do lednice nepatří ani rajčata? Ztrácí tam chuť i vůni. Vyhnout by se jí měl i citron, který se v lednici zbytečně vysušuje a ztrácí chuť.

Tady je všechno špatně. Rajčata v lednici ztratí chuť a všechno v blízkosti mrkve zhořkne.
Autor: Shutterstock.com
Jak je to s vajíčky

Vejce do lednice naopak patří. Jenže otázka je kam s ním. Snad na každých dveřích lednice je polička s charakteristickými ďolíčky. Pokud jste uvěřili tomu, že se vám při otvírání vejce ohřejí a budou kazit, a dáváte je proto do lednice i s kartonovým obalem, moc jste si nepomohli. Zatímco oteplování jednoduše zabráníte tak, že nebude lednici zbytečně často a na dlouho otvírat, na kartonový obal jste krátcí. Obsahuje velké množství nezdravých mikroorganismů, které se mohou snadno a rychle rozšířit a kontaminovat ostatních potravin. Nejlépe je vejcím špičkou dolů. Na tupém konci jsou póry, kterými se k vejci dostává kyslík.

Kávě svědčí sucho

Vzpomínáte, jak občas naše babičky dávaly do lednice dózu s kávou, aby nevyčichla? Tak to byla chyba. Do lednice nepatří, protože nesmí zvlhnout, navíc při špatném uzavření velmi rychle pochytí pach sousedících potravin. Vysoká vlhkost v lednici škodí také česneku. Sesychá a může začít klíčit, což je při jeho ceně velké plýtvání. Lépe mu je v suchu a při pokojové teplotě. Stejné je to s cibulí, která v lednici často a ráda plesniví. Dobrý pozor si dejte také na mrkev. V lednici sice nestrádá, ale má tu nepříjemnou vlastnost, že vedle ní jiná zelenina hořkne. Takže když budev lednici, tak v dolním zeleninovém šuplíku v uzavíratelné krabičce s větrací dírkou.