Mít posilovnu doma je hlavně v zimních měsících nejlepší způsob, jak si vylepšit postavu a zlepšit fyzičku. Nebudete tak muset vyhazovat peníze za permanentky a cvičení lépe zařadíte do svého programu. Co všechno potřebujete k tomu, abyste si pravidelnou dávku endorfinů mohli dopřávat doma? Potřebujete kousek prostoru, který půjde dobře vyvětrat. Hned na začátku zkuste vymyslet, jak ho oddělíte od zbytku bytu. Při cvičení bude klid a vy nebudete muset cvičební náčiní schovávat před návštěvami. Důležitá je pevná a odolná podlahová krytina. Levná plovoucí podlaha, která duní i při běžné chůzi, není právě ideální. Raději se podívejte po speciálních pryžových podlahách, které hluk utlumí. Rozhodně nezapomeňte na velké zrcadlo, ve kterém lze kontrolovat správné držení těla.

Do čeho investovat

Vybavení posilovny nemusí být tak drahé, jak si myslíte. Základním prvkem je cvičící podložka, na které budete posilovat břicho, záda i nohy. Hodí se i pro domácí cvičení jógy a vyjde jen na pár stovek podle provedení. Chybět by neměly malé ruční činky, které oceníte při posilování. Kilové koupíte do dvou set. Hodně cviků se dá dělat s obyčejným švihadlem a posilovacími gumami, stupínkem nebo fitness míčem. Ale potřebujete správnou velikost. Míč by měl mírně pružit, nesmí být přehuštěný ani příliš měkký. Velikost 65 cm je vhodná do cca 170 cm výšky postavy, velikost 75 cm je pro lidi nad 170 cm. Na aerobní cvičení, které vás rozehřeje před tréninkem, se nejlépe hodí běžecký trenažér, rotoped nebo stepper.

Gymnastický míč Yate Gymball posiluje břišní, stehenní a zádové svalstvo. Velikost 65 cm. mall.cz, 232 Kč
Autor: archiv
Dobře se oblékněte

I když plánujete cvičit jen doma, dobře se na cvičení oblečte. Zapomeňte na bavlněná trika, která sice sají pot, ale špatně schnou. Lepší je sportovní oblečení z funkčního materiálu, který dobře odvádí vlhkost. Vyhýbejte se také volným teplákům, které se vám budou při cvičení motat. Ideální na domácí cvičení jsou fitness šortky nebo přiléhavé kalhoty.

V módě je jóga

Chcete se hýbat, ale nevyhovují vám čistě aerobní druhy cvičení? Tak zkuste například jógu, která má blahodárný vliv nejen na nadbytečná kila. Cvičení jógy posiluje obranyschopnost i zdravotní stav. Odborníci z amerického Ohia své studii dokázali, že ženy zabývající se jógou mají mnohem nižší hladinu látek, které mají na svědomí vznik zánětů v těle.