O tom, že používání koření a bylinek při koupeli má blahodárné účinky, se ví už celá staletí. Na výrobu mýdla si můžete vybrat takové, které vám navíc i pomohou s nějakým problémem. Třeba tymián dobře pomůže od mastné pleti. Má silné dezinfekční účinky, díky kterým dokáže vyčistit póry, a přitom pokožku nevysušuje. Levandule se pro zklidnění přidávala do koupele již v antickém Římě. Pomáhá při bolestech hlavy, revmatických potížích, nespavosti, nervozitě a závratích. Koupel s meduňkou dopřeje tělu celkovou úlevu, dobře se po ní spí, zklidní bolesti hlavy, neuralgické a revmatické bolesti a stavy úzkosti. Heřmánek uvolňuje křeče, zmírňuje bolesti, hojí drobné ranky a popáleniny, navozuje celkové uklidnění. Obsahuje antibakteriální složky, které mohou urychlit léčení infekcí.

Čerstvé, nebo sušené?

Často se řeší otázka, jestli je lepší dávat do mýdla bylinky čerstvé, nebo sušené. Pravdou je, že se sušenými bylinkami mýdlo vydrží déle, ale méně voní. Když do mýdla nasekáte bylinky čerstvé, bude mytí aromatický zážitek. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že takové mýdlo nevydrží déle než tři až šest měsíců.

Heřmánek uvolňuje křeče, zmírňuje bolesti, hojí drobné ranky a navozuje celkové uklidnění
Autor: Profimedia.cz
Skořice nejen do štrúdlu

Do mýdla je možné přidat i koření. Například drcená skořice příjemně voní a zároveň funguje jako jemný peeling. O drsnější peeling se v mýdle postará drcená pomerančová kůra. V boji proti mykózám je dobrým pomocníkem mletá sladká paprika, která je už odpradávna známá svými antiseptickými účinky a napomáhá v boji proti mykózám.

Jak si vyrobit mýdlo

Potřebujete

Mýdlovou hmotu na domácí výrobu mýdla
Koření
Bylinky
Sklenici
Špejli
Silikonovou formu (třeba na muffiny)

Výroba mýdla
Autor: archiv
1. Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky. Dejte do sklenice od okurek a rozehřejte v troubě, aby se rozpustila (asi 3 - 6 minut).

Výroba mýdla
Autor: archiv
2. Přisypte koření a bylinky podle vašeho výběru. Dobře zamíchejte špejlí a vlijte do připravené formičky. Nechte tuhnout 15 - 30 minut, nejlépe v chladu.

Výroba mýdla
Autor: archiv
3. Hotové mýdlo opatrně vymáčkněte, když je dno nádoby vychladlé. Mýdlo vydrží tři až šest měsíců.

Náš tip

Mýdlo si můžete vyrobit také jako dekoraci. Pak do něj přidejte třeba mušle, kousky citrusové kůry, celé rostliny nebo kávová zrna.