Víte, jaká je škoda z jedné domovní krádeže? V průměru si zloději odnesou věci za padesát tisíc korun. Hodně často si o jejich návštěvu doslova koledujeme. Jsou sice vynalézaví, ale my sami jim vstup domů usnadňujeme otevřenými okny nebo špatnými dveřmi. Podle bezpečnostních expertů je kvalitně zabezpečen pouze jeden obytný objekt z deseti. Přitom stačí pár stokorun a dodržování několika jednoduchých pravidel, abychom předešli ztrátě věcí, které pro nás mají nejen finanční, ale mnohdy také citovou hodnotu.

Při jedné krádeži zmizí z domácnosti v průměru věci za padesát tisíc korun.
Autor: archiv firem
Papírové dveře zničí šroubovák

V panelových a činžovních domech jsou nejdůležitějším prvkem ochrany soukromí a majetku dveře do bytu. Paradoxně má pořád hodně lidí byt zabezpečený pouze dřevo-papírovými dveřmi, které lupič překoná za pár vteřin s obyčejným šroubovákem. Mávnete rukou, že vy jste si pořídili dveře bezpečnostní? Jen jestli mají dostatečné bezpečnostních prvky. Pokud ne, tak nejsou o nic odolnější než dveře dřevo-papírové. Málokdo ví, že existuje 6 bezpečnostních kategorií dveří. „Výrobky nižších kategorií, tedy 1. a 2., jsou sice levnější, ale jejich faktická odolnost je mizivá. Obvykle je lze otevřít během pár minut obyčejným šroubovákem. Skutečné bezpečnostní dveře začínají od 3. bezpečnostní třídy,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next. 

Zámková vložka Pro využívá princip otočných stavítek rotujících ve zpevněném pouzdru.
Autor: archiv firem
Víc zámku, víc překážek

Nejdůležitějším bezpečnostním prvkem pro ochranu domácnosti jsou bytelné dveře v dostatečně pevném rámu, zavěšené na odolných pantech a opatřené kvalitním zámkem odolným proti různým zlodějským metodám. „Základem je dobrý zámek vstupních dveří, doplněný samostatným uzamčením dalších částí objektu či konkrétních předmětů,“ radí Jitka Vozábová z firmy Tokoz. Takže se vyplatí důsledně zamykat i vchodové dveře do domu, případně na společnou chodbu. Například zámková vložka Pro Tokoz, která využívá patentovaný princip otočných stavítek rotujících ve zpevněném pouzdru, vyjde na 1 500 Kč.

Přelstěte zloděje

Zkuste na chvíli uvažovat jako zloděj, a sami rychle odhalíte vlastní nejviditelnější prohřešky proti bezpečnosti. Velkým lákadlem jsou nedostatečně zabezpečená či dokonce otevřená okna. Proti rozbití skla ochrání bezpečnostní fólie. Když jsou dobře přístupná ze země, zvažte instalaci mříže nebo bezpečnostního systému. Nemusí to být zrovna nákladný profesionální alarm, sami si můžete snadno nainstalovat například mobilní systém Smart Home Suite, který monitoruje otevření dveří či oken a na případné narušení objektu majitele ihned upozorní prostřednictvím mobilního telefonu.

Kupte si kameru

Když nejste například přes víkend doma, vyplatí se kvalitní zabezpečení doplnit i časovým světelným spínačem. Ten vás doma v nastavený čas rozsvítí, a tak vytvoří dojem, že byt nebo dům není prázdný. Vyjde jen na pár stokorun. Jen raději nechte zatažené závěsy, ať k vám není vidět. Další možností je kamerový systém, což už může představovat větší investici. Ale na odstrašení fungují i falešné kamery. Jedna se pořídit kolem 150 korun.