Staráte se o své oblíbené rostliny pravidelně, pečlivě je zaléváte i hnojíte. Ale tohle všechno bude málo, když jim bude květináč malý. Právě jaro je ideální čas, kdy je dobré začít s přesazováním.

1. Rostlina ztrácí barvu a neroste

Jak poznáte, že je právě vaše květina zralá na přesazení? Přestala prosperovat, opadají jí listy a neroste. Kořeny se tlačí na povrch a substrát je světlý. Je potřeba ho vyměnit. Zahradnictví i hobbymarkety jsou plné nejrůznějších typů substrátů. Na vás je vybrat ten pravý. Pro africké fialky, ibišek nebo jiné kvetoucí se hodí substrát pro pokojové květiny. Pro fíkusy a jiné rostliny ozdobné listem se hodí substrát pro palmy a zelené rostliny. Pak jsou speciální substráty pro kaktusy a sukulenty, které potřebují větší podíl štěrku a písku. Zvláštní substrát je i pro oblíbené orchideje. V čem je rozdíl? Každý typ rostlin potřebuje jinak propustný a složený substrát. Když využijete nějaký univerzální, nikdy nemůže vyhovovat všem. Nejhorší ze všeho je, když se rozhodnete šetřit a vezmete si půdu ze zahrady. Ale nebude mít dostatek živin, aby v omezeném prostoru květináče poskytla dostatek látek pro správný růst. Navíc si navíc domů zatáhnete choroboplodné zárodky, o plevelu ani nemluvě.
 

Při přesazování je potřeba dobře vybrat správný druh substrátu. Každá rostlina potřebuje něco jiného.
Autor: Shutterstock.com

2. Kořeny se tlačí z květináče

Vytáhněte květinu z ozdobného obalu na květináč a možná se nebudete stačit divit. Kořenový bal rostliny, která potřebuje přesazení, má ve spodní části velké množství drobných kořenů, takže už tam skoro není místo pro substrát. Na povrchu je usazený vápník nebo je prorostlý řasami. V zásadě platí pravidlo, že květina by se měla stěhovat do květináče o jedno číslo většího, než je ten její. Když to budete chtít přechytračit a dáte hned větší o dvě i tři čísla, moc si nepomůžete. Čím má více místa pro kořeny, tím méně roste její nadzemní část. Takže se krásně rozroste kořenový systém, ale sama květina neporoste ani nepokvete. Když chcete znovu použít nějaké staré květináče, které vám zbyly od jiných rostlin, nezapomeňte je pořádně vymýt a vydezinfikovat. Jinak si můžete kontaminovat nový substrát.

3. Na povrchu substrátu je plíseň

Nejen na jaře, ale i během celého roku se může stát, že se vám na povrchu substrátu objeví bílá plíseň. Co se stalo? Koupili jste nekvalitní substrát, jinak by se taková plíseň nevytvořila. Pokud nemáte opravdu ověřený zdroj, je dobré si před použitím příště substrát připravit. Jednou z možností je dát ho do látkového sáčku a propařit v troubě. Teplem zničíte veškeré zárodky hub a plísní. Kdo nechce něco takového v troubě dělat, může si vypomoci chemií. Substrát prolijte přípravkem Previcur. Ten dokáže zahubit některé vybrané druhy půdních hub.

4. Přinesli jste si novou rostlinu?

Každá nová pokojovka, kterou si přinesete domů, by měla dostat nový substrát. Většina z nich je v obchodě zasazena do lehkého rašelinového substrátu, navíc v co nejmenším možném květináči. Proto ji po přinesení domů dejte do většího a přidejte výživnější substrát vhodný pro její druh.

5. Přelili jste a hnijí kořeny

U pokojových rostlin je velký problém se zálivkou. Většina z nich je choulostivá na přemokření. Když si nedáte pozor a necháte třeba příliš vody v okrasném obalu na květináč, může začít květina chřadnout. Ještě ji můžete zkusit zachránit přesazením. Pak už buďte se zálivkou opatrní. Především rostliny s chlupatými listy je potřeba zalévat jen do misky pod květináčem. Voda by měla být odstátá a měkká. První týden až dva přesazenou rostlinu raději dejte do polostínu a chraňte před průvanem nebo radikální změnou teploty. Protože jsou nové substráty obohaceny o živiny, začněte s hnojením až za čtyři až šest týdnů.

Co dělat, když je kytka jako strom

V našich domácnostech trůní i květiny, které už mají nějaký ten metřík na výšku a pěkných pár kilo na váhu. Hodně z nich má už tak velký květináč, že větší už doma mít nemůžete, nebo na takové přesazování nestačíte jednoduše fyzicky. V tom případě je dobré alespoň opatrně odebrat vrchní část zeminy, až na kořeny, a pak ji nahradit novou. Také přidávejte mnohem více živin. Zaměřte se na hnojiva a přípravky s humusovými látkami, enzymy, stopovými prvky a živinami.

Další dobré rady o květinách, zahradě a spoustu zajímavých receptů najdete v březnovém čísle časopisu Blesk Hobby

Titulka Blesk Hobby 3/15
Autor: archiv