1. Začněte den teplou vodou

Ke správné detoxikaci musíte dobře začít den. „Jakmile se probudíte, vypijte sklenici teplé vody, asi 3 dcl, s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a 3 až 4 lžičky rozemletého lněného semínka, „doporučuje Martin Škába. Vypijte nejdřív 1,5 dcl, pak si udělejte několik rotací trupu, několik předklonů a i třeba pět až deset dřepů. Největší účinek mají tyto cviky prováděné mezi pátou až sedmou hodinou ranní, kdy tlusté střevo nejvíce pracuje, a tak přirozeně podpoříte trávení.

Na detoxikaci a následné hubnutí jsou dobré zeleninové šťávy.
Autor: Shutterstock.com
2. Zkuste zeleninové šťávy

Velký efekt mají na detoxikaci i následné hubnutí zeleninové šťávy. Koupit můžete ty z kysané zeleniny nebo si doma můžete zeleninu sami odšťavnit . „Nejlepší je mix z brokolice, rajčete, kedlubny, mrkve, celeru a červené řepy. Podle čínské medicíny přidáváme stroužek česneku, čtvrtinu cibule a zázvor, aby nás šťávy kvůli termickému účinku moc neochlazovaly. A pijte alespoň jednu sklenici denně, ta dodá tělu minerály, živiny, enzymy a sníží chuť na sladké.

3. Jezte kysané zelí

O tom, že kysané zelí je esencí zdraví, věděly už naše babičky. Je skvělé jako prevence nachlazení, onemocnění trávicího traktu, zácpy, močových cest, gynekologických problémů, snižuje krevní tlak, podporuje plodnost, dokáže zmírnit špatné nálady a především skvěle detoxikuje. Domácí zelí je nejlepší, vyrábí si ho už však jen málokdo. Při jeho nákupu si pořádně prohlédněte etiketu. Správné složení by mělo být zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření), sůl. Nic víc. Žádné konzervanty ani jiné přidané látky a nesmí zde být napsáno pasterizováno. Kysané zelí tepelně neupravujte, došlo by k likvidaci enzymů probiotických kultur a snížila by se aktivita kyseliny mléčné v těle.

4. Držte masopust

Další bodem programu je očistná kůra. Nejlépe a nejrychleji zabírá ta, kdy vynecháte maso. Dopřejte si tři až pět nemasitých dnů. Do svého jídelníčku zařaďte co nejvíce tepelně upravené zeleniny, abyste si neochlazovali tělo a tím nepodkopávali imunitu. Myslete hlavně na tu kořenovou, jako je celer, červená řepa, mrkev, ale nebojte se ani jiného typu zeleniny, například brokolice a nešetřete na cibuli ani česneku.

5. Hladovte v pondělí

Netrapte se hned nějakým dramatickým detoxem, mohlo by to podlomit vaše odhodlání. Zkuste to pomalu, třeba jen v rámci svého stálého jídelníčku zkuste jídlo trochu odlehčit. „Sama mám odlehčovací každé pondělí, po víkendu, kdy obvykle trochu hřeším. Lehčím pondělkem se zase dostanu do formy,“ přidává svůj tajný tip Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. S lehčím tělem podle ní budete mnohem pozitivněji přistupovat i ke sportu.

6. Hýbejte se pět krát třicet minut týdně

Pohybu není v naší sedavé době nikdy dost. Nejlepší je aktivně se hýbat minimálně pět krát třicet minut. Nejjednodušší je vyrazit ven. Z chůze zkuste postupně přejít na indiánský běh a následně běh samotný. Zábavné to může být i ve fitness centrech, kde si můžete vyzkoušet jednou spinning, podruhé zumbu nebo kickbox a mnohá další cvičení nebo si najmout trenéra, který vytvoří cvičební plán i cíle vám přímo na míru. „Osobně bych doporučila přidat jógu, která funguje výborně – masíruje vnitřní orgány, podporuje efektivní práci lymfatického systému,“ radí Jana Havrdová.

7. Dejte si jedlé kytky

Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným a velice zdravým doplňkem našeho jídla. Naučte se poznávat, které rostliny ve volné přírodě jsou jedlé. Mimo jejich překvapivou chuť zažijete také radost z pobytu venku, naučíte se něco z ekologie, botaniky a především kulinářství,“ doporučuje kulinární koučka Jana Vlková.

8. Nepřepalte start

Základem úspěchu je stanovit si splnitelné cíle. „Pokud si ukrojíte veliký krajíc, dojde z nesplnění ke špatné náladě. Zabraňte tomu a nepodceňujte se, ale zároveň se nepřeceňujte! Stanovte si cíl, který máte šanci splnit! A když ho splníte, můžete si ho zvýšit. Opačně se to dělá velmi těžko.