Dobrý den, nabízí vaše spořitelna i tkz půjčky pro mladé?(milan a jitka)

V současné době žádný speciální úvěrový produkt pro mladší klienty nemáme. Osobně se domnívám, že naše standardní úvěrová nabídka je zajímavá i pro tento klientský segment, což si pravidelně ověřujeme analýzou nových úvěrových obchodů.

Zdravím, zajímá mě, jaké výhody nabízí stavební spořitelny a v čem se liší od bankovních služeb?(Josef P.)

Stavební spořitelny jsou specializované banky, které jsou založeny na principu kolektivního spoření, kdy na jedné straně shromažďují prostředky od klientů – střadatelů a na straně druhé z těchto prostředků poskytují úvěry na bydlení. Oproti tomu klasické banky nabízejí široké spektrum ostatních bankovních produktů (běžný účet, kreditní karty, kontokorent, investiční produkty apod.).

Dobrý den, rád bych se zeptal, na co všechno si můžu půjčit a jak se prokazuje účelovost půjčky ? děkuji moc(L.Kafkova)

Obecně lze říci, že úvěrem od stavební spořitelny lze financovat prakticky vše, co souvisí s bydlením – od pořízení vlastní nemovitosti, přes nejrůznější rekonstrukce a modernizace menšího nebo většího rozsahu. V současné době jsou tyto úvěry využívány nejčastěji pro financování nové kuchyně, koupelny či střechy. Trendem posledních let je i investice do úprav, které mohou pomoci snížit energetickou náročnost bydlení (zateplení, výměna oken a kotlů). Prokazování účelovosti standardně probíhá formou faktur, účtenek, smluv o dílo…

Je vhodné jako financování rekonstrukce bytu zvolit překlenovací úvěr ze stavebního spoření? Je to v současné době ještě výhodné? Děkuji(Alžběta)

Určitě můžete a je to dokonce dnes velmi častá záležitost. Je třeba jen počítat s tím, že stavební spořitelna nebo banka nejdříve posoudí, zda je poskytnutí dalšího úvěru v pořádku z hlediska jeho návratnosti (registry, celková úvěrová angažovanost, bonita, zajištění) a pokud je vše v pořádku, můžete začít rekonstruovat.

Dobrý den, slyšela jsem, že jsou teď v oblibě revolvingové úvěry, co si o nich myslíte? Díky za odpověď. (Petra)

Revolvingový úvěr funguje podobně jako kontokorent s předem definovaným rámcem, jen tam nejsou tak drastické sazby. V případě úvěrů na financování bydlení se tento princip příliš nevyužívá, i když teď se něco takového objevilo u hypotéky od Air Bank. Tak uvidíme, jaká bude reakce klientů. Sám na tento typ úvěrů žádný vyhraněný názor nemám. Přesto díky za dotaz – popřemýšlíme, zda vůbec a jak bychom mohli využít v oblasti financování stavebního spoření.

Dobrý den, může si pro úvěr přijít i klient, který dosud nespoří? A jaké výhody má ten, kdo spoří? Děkuji za odpověď(Slavíčková)

Ano, může. Stavební spořitelny řeší tyto případy poskytováním tzv. překlenovacího úvěru. A o ten si může klient požádat současně s uzavřením smlouvy o stavebním spoření. V reálu je tato možnost poměrně hodně využívána. Obecně lze však říci, že čím déle klient spoří, tím lepší úvěrové podmínky mu spořitelna nabídne, a to jak v oblasti zajištění, tak i co se týká výše úrokové sazby a požadavku na bonitu (požadovaná výše příjmu). Zákonná podmínka 24 měsíců se týká řádného úvěru ze stavebního spoření. Těch se ale dlouhodobě poskytuje výrazně méně než úvěrů překlenovacích. I když potenciál pro tento typ úvěrů je obrovský a klienti ho můžou získat rovněž za velmi výhodných podmínek.

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda si mohu půjčit i bez ručení nemovitostí? Děkuji za odpověď(Jiří S.)

Určitě můžete. V případě naší stavební spořitelny dokonce až do výše 700 tis. Kč. Troufám si tvrdit, že v oblasti nezajištěných úvěrů jsou dnes úvěry ze stavebního spoření pro klienty tou nejlepší volbou. Samozřejmě je nutné hlídat účel, kterým musí být financování bydlení.

Zaujalo vás toto téma a chtěli byste se dozvědět více? Celý chat naleznete ZDE!