Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen - Nový dětský pokoj televize Prima


Pekařka Magda a policista Honza žijí v domě starém zhruba 50 let a mají spolu 4 děti, dvě holky, Janu a Magdu, a dva kluky, Honzu a Matěje. Dvakrát za sebou se jim podařila dvojčata, a jsou v kraji tak trochu raritou. Starším dvojčatům je 12 let, mladším 4 roky. Před lety se pustili do rekonstrukce starého domu, ale ve chvíli, kdy se u malého syna objevila nemoc, šla všechna práce stranou. Teď to vypadá, že se jim podařilo nad nemocí zvítězit, a tak by si rádi užívali společné chvíle v pěkném prostředí. Proto by se konečně rádi pustili do práce a pomoc designérů jim přišla vhod. Jejich snem je společný obývací prostor s velkým stolem a dětský pokojík.
Malá dvojčata spala spolu, ale to už se čtyřletému Matýskovi nelíbilo a chtěl vlastní postýlku.
Autor: archiv
Štěpánkovi jsou pozitivní smolaři. Život jim neustále chystá drobnější či větší překážky. Oni se je snaží zvládat s humorem a pozitivně. Rodinu zasáhla před dvěma lety nemoc malého Matěje. Tomu byla zjištěna vzácná kloubní choroba. Rok byl upoután na invalidní vozík a pobýval v léčebně. U Štěpánkových je také problémem to, že na sebe rodina už nemá tolik času. Chybějí společné aktivity, společná jídla, společný čas, který tmelí rodinu.
Z dětského pokoje se postupem času stalo skladiště nábytku a stěny byly kompletně oblepené samolepkami.
Autor: archiv

V domě se rodince žije dobře, ale jak se rozrůstají, společné prostory jim vyhovují stále méně. Sami si s tím nevědí rady a v návalu práce a starostí o děti jim nezbývá čas, energie ani peníze. Pokojíček mladších dvojčat je velký, ale je vybavený tím, co bylo k dispozici, navíc v něm spadla část stropu. Ze stropu spadla omítka a nábytek je zděděný po starších dvojčatech. Jediné, co kromě rodinných fotek chtějí v interiéru ponechat, je obraz, který maloval starší syn.

V novém dětském pokojíčku se našlo dost místa i pro stolečky, u kterých se dá krásně malovat.
Autor: archiv
Před designéry Andreou Hylmarovou a Markem Povolným stojí velký úkol. Začalo se radikálně a zmizelo skoro vše. „Stropy a stěny jsou však křivé, takže se zabudovaným nábytkem jsme se museli poprat, aby zapadl tam, kam bylo zamýšleno,“ říká Marek Povolný. Po proměně se v pokojíčku zvětšil počet úložných prostor a výrazně se vylepšilo osvětlení. Do dětského pokoje přišla optimistická žlutá a světlá podlaha, do obýváku tyrkysová.

Nové postýlky jsou v dětském pokoji sice taky u sebe, ale každé dvojče spí vlastně samo.
Autor: archiv
Designéři se trochu báli, jestli nebude jejich proměna pro rodinu příliš moderní. „ U dětí jsme hodně řešili pojetí spaní, protože požadavkem byly oddělené postýlky,“ říká Andrea. „Cítili jsme ale, že dvojčata nikdy tak úplně oddělit nelze, takže jsme postýlky přece jen nechali trochu u sebe. Odstranili jsme i malý psací stůl a nahradili ho větším, který bude vyhovovat i dětem školního věku. Nábytek jsme řešili výrobou na míru.
V obýváku trůní nová sedačka s potahem z koženky, která přežije malé děti i kočky.
Autor: archiv
Nakonec kromě dětského pokoje a obýváku došlo i halu, protože designéři nepřenesli přes srdce, že by se z jednoho pěkného pokoje do druhého chodilo starou halou.
Jak celá proměna proběhla, uvidíte v dalším dílu nové série „Jak se staví sen“ v sobotu 14. března v 17.35 na Primě.

Na kolik proměna vyšla

Za stavební a ostatní práce 75 125 Kč
Podlaha 56 828 Kč
Nábytek 88 253 Kč
Osvětlení 18 099Kč
Dekorace a doplňky 33 386 Kč
Celkem 271 691 Kč

Celé díly najdete ZDE

Autoři proměny

Ing. Andrea Hylmarová vystudovala mezinárodní obchod na VŠE Praha, osm let pracovala v telekomunikacích a bankovnictví, věnovala se také facilitaci a coachingu. Poté co propadla designu, absolvovala diplomové studium na pražské Designškole. Interiérovému designu se naplno věnuje tři roky.

Ing. Marek Povolný vystudoval ČVUT, fakultu stavební, obor Pozemní stavby a architektura. Profesi architekta se věnuje již 14 let.