V koupelně odpadávají dlaždičky, původně hrášková stěna obýváku bledne stejně jako vzpomínky na to, kdy jste ji naposledy vymalovali, a jednotlivé díly plovoucí podlahy neúprosně odplouvají od sebe. Chtělo by to rekonstrukci, říkáte si, jenže odpoledne po práci se vám nechce a o víkendu si vždycky najdete nějakou dobrou výmluvu. Spíše než opravit všechno naráz se začnete uchylovat k provizorním řešením, která vás ve výsledku vyjdou mnohem dráž. To vyplynulo i z dat výzkumu, který mezi více jak 500 kutily realizovala Raiffeisen stavební spořitelna.

Když jde doma o život!

„Více než 60% kutilů se pouští do oprav alespoň jednou ročně a až 92 % se uchyluje k provizorním řešením,“ konstatuje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. To už přitom v dnešní době není vůbec nutné. Řada profesionálních firem nabízí konzultaci zdarma a předem vám připraví i předběžnou kalkulaci.

Ze stejného průzkumu navíc vyplývá, že vás domácí opravy mohou stát i zdraví. Devět z deseti kutilů odnese své počínání nějakým zraněním: „Většina kutilů se odře, nebo pořeže. Výjimkou nejsou ani úrazy očí, problémy se zády, nebo popáleniny,“ doplňuje Jitka Jechová

Za co všechno platíme zbytečně?

Pokud chcete vzít nějakou místnost opravdu „z gruntu“, vyplatí se obrátit na architekty a designéry. Můžete mít sice v hlavě tvar ideální vany, styl kohoutků, nebo důmyslné stropní odsávání, ale pokud vám všechny složky nezapadnou do sebe, včetně rozvržení potřebných trubek, hadic a kabelů, riskujete, že budete muset bourat a dokupovat materiál. Služby zkušených projektantů už dnes nejsou záležitostí pouze pro horních deset tisíc a dovolit si je může většina z nás. Samotné plánování je navíc velmi náročné na čas, který vám odborníci mohou ušetřit.

„Domácí kutilové občas napáchají víc škody než užitku, protože přecení své síly. Výsledek pak vůbec neodpovídá původnímu záměru. Z toho důvodu by si lidé raději měli pozvat někoho, kdo oboru opravdu rozumí,“ říká zkušený řemeslník Miroslav Lážnovský. A jeho slova potvrzuje i téměř polovina dotazovaných kutilů, kteří svým počínáním způsobili doma nějakou nepříjemnost či přímo katastrofu.

Na financování rekonstrukce z gruntu už dnes dosáhne skoro každý

Jak praví známé české přísloví: „stokrát nic umořilo osla“. I vás tak mohou malé opravy a polovičatá řešení postupně finančně vyčerpat. Jděte na to chytře a investujte do opravy jednou a pořádně. Například díky REKOpůjčce od Raiffeisen stavební spořitelny si pořádnou rekonstrukci může dnes dovolit téměř každý a zafinancovat s ní lze jak nákup materiálu, tak práci řemeslníků. „Naše REKOpůjčka je díky kombinaci nejnižší úrokové sazby již od 4,69% ročně a jednoduchých podmínek pro získání momentálně jedničkou na trhu mezi spotřebitelskými úvěry. Využít ji můžete, i pokud dosud nejste klientem stavební spořitelny,“ uzavírá Jitka Jechová.