Video
Video se připravuje ...

V dalším dílu Gondíci s.r.o. odborník poradí, jak správně tvarovat dřeviny. Milovníci módy se mohou těšit na návštěvu salonu s puntíkovanými retro šaty a nebudou chybět ani výlety. Prima TV

K nejkrásnějším a neoblíbenějším orchidejím v českých domácnostech patří Phalaenopsis neboli můrovec. Proč právě on? Líbí se totiž mužům i ženám. Kromě toho, že má nádherné květy, je poměrně odolný, takže ho zvládnou pěstovat i úplní začátečníci. Phalaenopsis patří mezi epifytické orchideje. Ty rostou v přírodě na kmenech a větvích stromů i keřů, kterých se přidržují kořeny a živiny spolu s vlhkostí přijímají vzdušnými kořeny.

Novou rostlinu opatrně odlomte z mateřské rostliny po vytvoření kořenů.
Autor: archiv
Skromné krásky

Orchideje patří vůbec k nejskromnějším rostlinám na zemi. Ke svému růstu nepotřebují hutnou zeminu, ale prodyšný lehký vzdušný substrát. Jediné, co vyžadují, je vysoká vzdušná vlhkost. Požadavky na světlo a teplotu se liší podle jednotlivých druhů. „Pro široké spektrum orchidejí používáme substrát z vysoce kvalitní piniové kůry, který je současně obohacen o vlákna mechu zvaného rašeliník (Sphagnum). Substrát by měl mít upravené pH, aby nebyl kyselý. Kromě orchidejí se takový typ substrátu používá také na bromélie,“ radí David Brom, odborník na orchideje.

Mladou rostlinu v nádobě obsypeme novým substrátem z piniové kůry.
Autor: archiv
Milují měkkou vodu

Stejně jako na většinu pokojových květin i na zalévání orchidejí je ideální měkká voda, a to cíleně. Rostlina nikdy nesmí zůstat déle postavená ve vodě. Trvalou vlhkost může mít jen ze vzduchu. Nejlépe ji jednou týdně dejte do vody, nechte substrát nasáknout a následně okapat. Pokud ji dáváte do ozdobného obalu, měla by mít na dně trn, aby nemohl květináč dosednout na dno a stát ve vodě.

Pro dobrý růst orchidej vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost a pravidelné dávky hnojiva.
Autor: archiv
Nové rostliny ulomte

A jak se dají orchideje rozmnožovat? Některé druhy orchidejí produkují mladé rostliny na konci květních stonků, patří mezi ně právě i Phalaenopsis, jiné zase vytvoří rostlinku na vrcholu starých pahlíz (Dendrobium). „Nové rostliny po vytvoření kořenů odlomíme z mateřské rostliny a samostatně pěstujeme. Mladou rostlinu v nádobě obsypeme novým substrátem tak, aby byla dobře ukotvená,“ radí David Brom.

Pro orchideje je dobrý vzdušný substrát z piniové kůry, který je současně obohacen o vlákna mechu zvaného rašeliník (Sphagnum).
Autor: archiv

Stačí malý květináč

Orchidejím pro růst vyhovují průhledné plastové nádoby s otvory na dně. Vystačí si s menší velikostí, protože hlavním účelem je rostlinu ukotvit, ne jí zajišťovat živiny. Podle velikosti se používají nejčastěji ve velikosti 9 až 11 cm.

Hnojte přes listy

Substrát používaný pro orchideje většinou žádné živiny neobsahuje, a tak se o výživu rostlin postaráme my. Mohou se používat buď roztoky hnojiva v zálivce, nebo se rozprašovačem aplikuje přímo na listy. Nejvhodnější je kombinovat obě formy. „Pokud použijete výživu pro orchideje a bromélie ve spreji, živiny se maximálně rychle vstřebávají a účinně pronikají do rostliny. Koncentrace roztoku je nižší než u kořenové výživy prováděné zálivkou. Vedle hlavních živin obsahuje v optimálním poměru i dva stopové prvky železo a mangan, které jsou důležité pro vybarvení listů,“ doporučuje David Brom. Listové hnojivo aplikujeme v průběhu vegetace jedenkrát týdně a v takovém množství, aby se pokryly listy.

Chraňte je před nemocemi

Dobrým pomocníkem při napadení hlavně puklicemi je aplikace insekticidního granulátu s tříměsíční účinností na škůdce. Granulát působí proti mšicím, molicím, štítenkám, třásněnkám, křísům a puklicím po dobu až tří měsíců. Aplikace je jednoduchá. Granulát přidáme do substrátu a zalijeme. Na květináč do průměru 11 cm postačí několik málo granulek.

Na množení orchidejí se můžete podívat v dalším díle pořadu Gondíci s.r.o. 21. března v 16.25. na TV Prima.