Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen archiv

Třiačtyřicetiletá Alena se po dvaceti letech rozhodla změnit svůj život. Rozvedla se a pořídila si garsonku. Do malého prostoru o dvaceti metrech čtverečních potřebuje kromě sebe vměstnat i dva psy a čas od času i dvě dospělé dcery na návštěvě. Když si měla vzít jednu věc, nic nechtěla. Chce jít do nového. Jediné přání bylo, že nechce mít v bytě dřevo. Toho měla v bývalém domě plné zuby. O všem rozhodoval exmanžel, který řídil nejen domácnost a to, co se koupí, ale i to, jak bude dům vypadat a jak bude zařízen. Dřevo bylo dokonce i v koupelně, a to přesto, že ho Alena nesnáší.
Kuchyňský kout s dvojvařičem nebyl ani hezký, ani funkční.
Autor: archiv
Pro designéry Kamilu Douděrovou a Františka Kobližka byl pětidenní termín na proměnu holobytu v útulné bydlení doslova šibeniční. Pryč muselo celé umakartové jádro. A jak se ukázalo, je velký problém ho odstranit. Navíc se při realizaci objevil problém. Celý dům si schválil noční klid už od osmi, takže čas na proměnu byl denně o dvě hodiny kratší.
Koupelna s vanou a umyvadlem byla stará a špatně řešená.
Autor: archiv
„Hned jsme věděli, že půjde o mladistvý design, svěží barvy, abstraktní motivy, nic, co svazuje,“ říká Kamila. Po odstranění jádra se změnila dispozice koupelny. Místo nevyhovující vany přibyl komfortní sprchový kout. Nová koupelna dostala novou podlahu v podobě mramorového koberce a je laděná do levandulové barvy. Ošklivý panelový strop dokonale schoval napínaný podhled Clipso s výraznou grafikou. I když je paní Alena vegetariánka a nerada vaří, tak když jsou u ní dcery, vyvařuje. Proto pro ni designéři vymysleli plně funkční mikrokuchyň. Protože je byt maličký, bylo velmi důležité vybrat správnou sedačku, která je rozkládací a vhodná pro každodenní spaní.

Nevzhledný strop dokonale schoval látkový napínaný podhled.
Autor: archiv

Nová koupelna má podlahu z mramorového koberce, přibyl do ní sprchový kout a je laděná do levandulové.
Autor: archiv
Na kolik proměna vyšla

Za stavební a ostatní práce ... Kč
Kuchyňská linka 19 830 Kč
Spotřebiče 73 150 Kč
Podlaha 18 690 Kč
Nová koupelna 56 500 Kč
Nábytek 38 960
Osvětlení, doplňky a dekorace 28 900 Kč
Celkem 385 466 Kč

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 28. března v 17.35 na Primě.

Mramorový koberec je i mezi spodními a horními skříňkami kuchyňské linky. Autoři proměny se podepsali na zeď.
Autor: archiv
Autoři proměny

Designérka Kamila Douděrová je absolventkou fakulty architektury na pražském ČVUT a má vlastní architektonické studio Kamidesign. Miluje velké výzvy a není prostor, se kterým by si neporadila. Každý návrh je originál. Miluje kubismus, obdivuje gotiku.

František Kobližka začínal jako učeň a v roce 1993 se vyučil se tesařem. Potkal toho správného člověka a přes průmyslovku se dostal na vysokou školu pozemního stavitelství a architektury, kterou v roce 2002 dokončil. Při své práci klade důraz na technickou stránku věci a zastává názor, že výsledný návrh nesmí být diktátem, ale musí vždy vycházet z individuálních potřeb klienta.