Práce z domova vám dává nejen možnost řídit si čas a práci podle svého, ale také příležitost zařídit si domácí kancelář. Protože to bude vaše místo soustředění a kreativity, musí být dobře zorganizované, ať máte vždy po ruce vše, co potřebujete. Na druhou stranu musí být také příjemné a veselé, protože v něm plánujete trávit mnoho času.

1 Daleko od televize

Doslova cesta do pekel je, když si uděláte pracovní kout někde poblíž televize. Vaše místo by mělo být někde stranou, aby vás to nelákalo si ji během dne zapnout. I když si to nemyslíte, se zapnutou televizí si rapidně snížíte produktivitu práce a zbytečně odvádíte pozornost. Ať chcete, nebo ne, místo práce budete po očku sledovat, co je nového v seriálu nebo zpravodajské novinky.

2 Pořádně si posviťte

Práci hodně ovlivňuje dostatek světla. Proto si pracovní stůl dejte pokud možno k dennímu světlu, které je pro vaše oči nejzdravější. Když to nejde, nahraďte denní světlo kombinací kvalitní stolní lampy a stropního osvětlení. Bez správně svítící stolní lampy se po ránu, večer nebo v zimních měsících neobejdete ani u okna. Pozor si dejte na výběr žárovky. „Pro každý prostor se hodí jiná teplota světla, která se uvádí v kelvinech (K),“ radí Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz. „Rozlišujeme teplou bílou (2500–3500 K, žluté světlo, klasická žárovka), denní bílou (4000–5000 K, často v kancelářích) a studenou bílou (nad 5000 K, namodralá v komerčních prostorech). Žluté světlo se hodí pro relaxaci, denní bílá naopak do prostorů, kde pracujeme a potřebujeme se soustředit.”

3 Udržujte pořádek

I když máte pocit, že pořádek je pro blbce a inteligent zvládne i nepořádek, raději si na svém pracovním místě uklízejte. Nejjednodušší je pořídit kvalitní úložný systém na veškeré dokumenty. V dnešní době si můžete pořídit nejen funkční, ale i pěkný úložný systém, který zapadne do designu zbylého zařízení bytu.

4 Všechno musí být po ruce

Pořádně si promyslete, co všechno budete pro práci potřebovat, a vyhraďte na každý kousek speciální místo. Když budete odbíhat pro každou kancelářskou sponku, sešívačku nebo k tiskárně do druhé místnosti, můžete se vsadit, že se hned nevrátíte. Cestou vás pokaždé něco zdrží. Narazit můžete na dítě, zvířecího mazlíčka nebo puštěné rádio, kde hrají právě tu vaši.

Ani při práci doma nezanedbávejte přestávky. Když je hezky, je nejlepší vyjít ven a trochu se protáhnout.
Autor: Shutterstock.com
5 Barvy zvýší produktivitu

Doby, kdy se kanceláře vybavovaly béžovým nebo šedým nenápadným nábytkem, jsou minulostí. Když chcete pracovat na sto a více procent, pusťte domů barvičky. „Studie ukazují, že v barevné a hezky zařízené kanceláři je člověk produktivnější,“ říká Blanka Pinkavová ze společnosti Papera. „Ať už pracujete v malém bytě, nebo v rodinném domě, mít vlastní prostor na práci, i když třeba malý, je velice důležitá součást práce z domova. Měli byste se proto soustředit na jeho design. Ať je vám pohodlný, ale také ať v něm jste rádi. Nemusí to ani stát hodně peněz, stačí dobře vybírat.“ Nemusíte hned kupovat nový nábytek. Stačí si dokoupit třeba barevné pořadače, zásobníky na tužky nebo lampu.

6 Vsaďte na květiny

Při zařizování nezapomeňte na živé rostliny, které působí relaxačně a navíc čistí vzduch. Jako živé čističky vzduchu jsou dobré břečťan, lopatkovec, dracena, tchýnin jazyk i hrnkové gerbery. Pohlcování škodlivin obstarají především kořeny, proto by povrch substrátu neměl být ničím zakrytý. Takže žádné kamínky ani ozdobný písek.