Už jste si asi zvykli na to, že při pohledu do zrcadla na toaletě v nákupním centru na vás místo milé známé tváře zírá namodralý utopenec. Modré světlo má na veřejných místech své opodstatnění. Ale vypadat podobně i po ránu doma, když se chystáte do práce, to je masochismus.

Nejlepší je denní světlo

Když se ráno chystáte vyrazit mezi lidi, nejdůležitější položkou není pro dámy a pány kosmetika a skvělý účes, ale správná žárovka. Ta je alfou a omegou toho, v jaké kondici vyrazíte do světa. Což je třeba v případě důležité pracovní schůzky nebo při hledání nové práce hodně důležité. Nejlepší osvětlení je samozřejmě denní světlo, ale málokdo má doma velké zrcadlo nebo kosmetický stolek proti oknu, a tak musí postačit koupelna. Ostatně, stolek vás v temných ranních hodinách stejně nezachrání a zase by přišla na řadu lampička. Takže se musíme spolehnout na žárovku, kterou je potřeba pečlivě vybrat.

Pro každý prostor se hodí jiná teplota světla, která se uvádí v kelvinech. Do koupelny se tedy hodí světelné zdroje s vyšším podáním barev v kombinaci s vyšší teplotou světla.
Autor: Shutterstock.com
Na teplotě záleží

Pro každý prostor se hodí jiná teplota světla, která se uvádí v kelvinech (K). Rozlišujeme teplou bílou (2500–3500 K, žluté světlo, klasická žárovka), denní bílou (4000–5000 K často v kancelářích) a studenou bílou (nad 5000 K, namodralá, v komerčních prostorech). Žluté světlo se hodí pro relaxaci, denní bílá naopak do prostorů, kde pracujeme a potřebujeme se soustředit,” radí Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz.

Světlo, které lichotí

„Pro líčení a oblékání je ideální žárovka, která se barevností blíží dennímu světlu, protože to je světlo, které nejméně zkresluje,“ říká Michael Urban z portálu eSvětlo.cz. Čím vyšší je hodnota kelvinů, tím víc se teplota světla přibližuje dennímu světlu, takže hledejte 4 000 K a více. Je to informace, která je uvedena na každé kvalitní žárovce. Také je zde důležitý faktor podání barev, tedy CRI index. Tento index určuje, o kolik jsou barvy zkresleny oproti skutečnosti. Do koupelny se tedy hodí světelné zdroje s vyšším podáním barev v kombinaci s vyšší teplotou světla.

Odkud bude svítit

Ani to sebelépe vybrané světlo nebude dobře svítit, když ho nedáte na správné místo. Žárovka by měla zářit přímo na vás a neházet stíny shora nebo ze strany. K tomu jsou ideální zrcadlová osvětlení nebo přibližovací zrcátka, přidělaná pohyblivým ramenem ke stěně. S tím můžete hýbat a dosáhnete tak nejlepšího osvětlení.