Video
Video se připravuje ...

V dalším díle pořadu Gondíci s.r.o. bude pokračovat jarní seriál o balkonech a terasách. Naučíte se vařit chřestové rizoto a dozvíte se zajímavosti o hobby jménem geocaching. Prima TV

Každý už někdy okusil, že rajče nebo salát z vlastní zahrádky chutnají prostě jinak než koupené v obchodě. Tak proč to letos taky nezkusit a nevysadit si nějakou zeleninu? Nemáte zahradu nebo se na ni už z nějakého důvodu zeleninové záhony nehodí? Nevadí. Skvělá zelenina se dá vypěstovat i v truhlíku na mini balkoně. Pod dohledem zahradníka Davida Broma si to v dalším díle pořadu Gondíci s. r. o. zkusili i Dalibor a Adéla Gondíkovi.

Zelenina potřebuje slunce

Pěstování zeleniny je limitováno jediným kritériem a to je dostatek světla. Důležitá je i orientace balkonu. „Pokud je váš balkon situován na jižní stranu a v létě je tam výheň, že byste si tam doslova usmažili vajíčka, pak bych doporučoval věnovat se spíše pěstování suchomilných rostlin, jako jsou například kaktusy. Se zeleninou byste zde moc nepochodili,“ usmívá se David Brom.

Truhlík musí být dost velký

Aby rostliny dobře prospívaly, potřebují vhodnou nádobu. Ideální je velký truhlík, do kterého se vejde minimálně 70 l zeminy. Takový rozměr zajistí dostatek prostoru pro kořeny a zároveň se nepřehřívá. Navíc v něm můžete pěstovat i několik druhů zeleniny pohromadě.

V truhlíku můžete pěstovat i salát, ředkvičky nebo přidat bylinky.
Autor: Prima TV
Na substrátu nešetřete

Pro pěstování zeleniny je dobré zvolit kvalitní substrát, který dokáže udržet velké množství vody. Nejlepší je ho před výsadbou smíchat s dostatečným množstvím kravského nebo koňského hnoje s rohovinou. Toto organické hnojivo zajistí potřebnou výživu po celou sezonu. „Při výsadbě sazenic rajčat doporučuji ošetření mykorhizními houbami, které dokážou ve stísněném prostoru truhlíku udržet velké množství vody a pomůžou i s rozkladem hnojiv a přísunem živin rostlinám,“ říká David Brom.

Vhodní sousedé

Dalším krokem je naplánování vhodných druhů rostlin, které spolu půjdou kombinovat. Do truhlíku můžete vysadit balkonové papriky, které mají nízký vzrůst, a pod ně dát na jaře ředkvičky spolu s několika sazeničkami salátů nebo kedluben. Po sklizni salátů se na volné místo hodí například balkonový kopr, bazalka nebo saturejka. V rohu se bude dařit listové petrželce a libečku. Nebo opět zkuste dosázet ředkvičky a drobnou karotku. Úspěšně lze v květináči pěstovat hrášek nebo zelené fazolky. Zajímavou variantou jsou i roubované zeleniny, jako například lilek, paprika či rajče.

Rajčata sázejte jen s rajčaty

Evergreenem balkonového pěstování jsou rajčata. Ale u nich s podsadbou jiných rostlin nepochodíte. Jsou vůči ostatním agresivní, a proto s nimi jiná zelenina těžko vydrží. Rajče potřebuje velké množství vody, a tak je vhodnější pěstovat je samostatně v samozavlažovacích květináčích. Ty zajistí dostatek vody i v parných dnech. Když nemůže být s rajčetem jiná rostlina, zkuste sesadit různé druhy rajčat. „Do květináče dejte jedno tyčkové rajče a jako podrost použijte malá koktejlová, převislá rajčata. Při výsadbě nezapomeňte na to, že rajče bude potřebovat oporu,“ doplňuje David Brom. Vhodnou oporou na upevnění je bambusová tyčka, na kterou rajče vyvazujte drátkem nebo plastikovými úponkami.

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 18. 4. 2015 v 16.25.