Video
Video se připravuje ...

Na trhu se vyskytuje celá řada guzmánií, které se liší barvami květů i listů. archiv TV Prima

Rostliny z rodu Guzmania se v minulosti pěstovaly zřídka, dnes si je můžeme v sortimentu pokojovek koupit především v době květu, které trvá až šest měsíců. Dekorativní jsou ale nejen květy, ale i listy. I proto jsou tyhle pokojové rostliny tak oblíbené. Adéla s Daliborem si tentokrát do pořadu Gondíci pozvali zahradníka Jana Kopřivu, aby jim poradil, jak tyto atraktivní rostliny pěstovat.

Botanicky se řadí do čeledi broméliovitých. Mají tuhé listy charakteristicky trychtýřovitě uspořádané v listové růžici. Ve středu rostliny vyrůstá vysoký, nepřehlédnutelný květní stvol, na jehož konci je květ. Po odkvětu se vytvářejí dceřiné rostliny, ty se ale dnes již většinou dále nepěstují.

Jaké podmínky potřebují guzmánie ke svému růstu? Jejich původní domovinou je Jižní Amerika a Západní Indie, a tak celoročně potřebují vysokou teplotu, minimálně kolem 18 °C. Mají rády světlé místo, ale bez dopadu přímého slunce. Snesou dokonce i větší zastínění.

„Mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, proto doporučuji listy jemně rosit. Je vhodné je zalévat měkkou vodou přímo do středu listové růžice. Nesnáší přemokřený substrát, poté zahnívají. Ve středu lisů (v trychtýři) může přechodně stát voda, ale po čase ji vylijeme, aby nezahnívala. Vždy dbáme na drenáž u kořenů,“ radí Jan Kopřiva

Tyto rostliny nepotřebují zvláštní výživu. V případě hnojení je dobré sáhnout například po hnojivu na kaktusy nebo použít nižší koncentraci běžného hnojiva pro pokojovky. Hnojivo se aplikuje do půdy. Choroby a škůdci guzmánie napadají zcela výjimečně.

Na trhu se vyskytuje celá řada guzmánií, které se liší barvami květů i listů. Listy mohou být zelené, zlatozelené, stříbřité, oblíbené je také světlé pruhování. Další možností jsou zelené listy s načervenalým koncem. Listy mohou být dlouhé 30 cm až 1 m. Na stvolu jsou různě zbarvené malé lístečky - listeny a květ může být červený, žlutý nebo bílý.

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 2. 5. 2015 v 16.25.