Při výběru rostlin dbejte i na jejich potřeby ohledně světla. Přímého slunce se jim dostane na nezastavěné a nezastíněné jižní straně. Světlá místa prohřívá sluníčko dopoledne a nanejvýš ještě krátce po poledni. Oproti tomu severní stanoviště se nacházejí ve stínu nebo v polostínu. U zastřešených jižních, východních nebo západních balkonů je množství světla podobné, teplota však vyšší.

Jak na to

Věděli jste, že květiny v truhlících na balkóně kvetou daleko hustěji, když se správně zasadí? Pokud mají truhlíky otvory, kterými se reguluje vlhkost zeminy, zakryjte je třeba střepem ze starého hliněného květníku. Dno pak vyložte kamínky nebo keramzitem. Zeminu smíchejte s hnojivem a nasypejte ji na kamínky. Truhlík ale naplňte pouze do dvou třetin, aby zbylo místo i na květiny. Ty opatrně vyndejte z plastových obalů, ve kterých jste si je přinesli, a s pomocí vidličky uvolněte kořenový bal. Pak je umístěte do truhlíku a nakonec případně přisypejte zeminu tak, aby vyplnila veškerý prostor a nikde nezůstaly žádné dutiny. Nakonec je dobře zalijte.

Pokud mícháte víc druhů rostlin dohromady, vždy si pamatujte, že je třeba zasadit keříkovité, husté rostliny do středu nádoby, ty plazivé na kraj a vysoké dozadu.

Jaké květiny se kam hodí

Zastíněná místa

fuchsie, lobelky, balzamína, malé begónie (hlíznaté druhy nebo ty s vláknitými kořeny), hosty (bohyšky)

Polostín

petúnie, verbeny, ostruhatky, vitálky, vějířovka

Slunná místa

muškáty, hvozdík karafiát, afrikán, surfinie, gazánie