Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

9 tipů, jak vyzrát na malou koupelnu

/
  • Existují základní pravidla, která pomohou z prostoru pro koupelnu vytěžit co nejvíce. K těm nejdůležitějším patří správné využití prostoru, vhodné osvětlení a pečlivý výběr materiálů a tvarů.
    Existují základní pravidla, která pomohou z prostoru pro koupelnu vytěžit co nejvíce. K těm nejdůležitějším patří správné využití prostoru, vhodné osvětlení a pečlivý výběr materiálů a tvarů. (Shutterstock)
    17. května 2015 ● 06:00

    Zařídit komfortní a zároveň funkční koupelnu na malém prostoru může být tvrdý oříšek. Nejde jen o sladění barev a dekorů, ale především o volbu obkladů, dlažby, výběr vybavení a jeho správné rozmístění. Pokud se tedy pouštíte do rekonstrukce nebo třeba jen chcete svou malou koupelnu vylepšit, je dobré nechat si poradit od odborníků. Udělali jsme to za vás.

  • 1.

    Vany se nemusíte vzdát

    Rohová vana v malém prostoru? Zbytečnost!
    Autor: archiv firmy Keramika Soukup
    K základnímu vybavení koupelny patří vana a sprcha. V případě malé koupelny se většinou nevejde obojí, proto je nutné vybrat jen jednu variantu. První volbou bývají logicky sprchy, ale ani van se dnes v malých koupelnách nemusíte vzdávat. Na trhu se již objevují v mnoha velikostech, tvarech, a dokonce v atypických provedeních. Například praktické zkosení či zúžení vany ušetří spoustu místa. Dokonce ani rohové vany nejsou pro malou koupelnu tabu.

    "Kromě rozměrově menších van je možné pro malé koupelny vybírat i ty s nižší hloubkou. Ke každé je pak vhodné nainstalovat sprchovou zástěnu, případně jen závěs, a budou spokojeni i příznivci sprchování," doporučuje Jana Soukup Líkařová z Keramiky Soukup.

    Náš tip:
    Předtím, než se rozhodnete mezi vanou a sprchovým koutem, zvažte možnosti, které prostor koupelny nabízí. Pokud by bylo pořízení vany na úkor volného pohybu po koupelně, zvolte raději sprchový kout. Jestli se ale nechcete vzdát posezení v horké vodě, vyberte hlubší vaničku. Sprchový kout by měl mít minimálně 80 x 80 cm a počítejte také se stejně velkým prostorem před jeho vchodem. Pamatujte na to, že čtvrtkruhový tvar sprchového koutu zabere méně místa než čtvercový. Pokud máte v koupelně nevyužitý kout, zvažte, zda by se do něj nedala umístit nika se sprchou.

  • 2.

    Atypické umyvadlo vyřeší mnohé


    ...
    Autor: archiv firmy Keramika Soukup
    Podle toho, kolik prostoru v koupelně nakonec vyčleníte pro vanu nebo sprchu, můžete vybrat a rozmístit i další sanitární vybavení a nábytek. Když vám zbyde místo, můžete jej využít například pro umyvadlo klasických rozměrů. Naopak pokud budete muset místem šetřit, postačí vám malé umývátko.

    Náš tip:
    Pokud vám v koupelně nevyhovuje umístění umyvadla se středovou vodovodní baterií, můžete vybrat jiné s baterií v rohu. V koupelnách, ve kterých je třeba šetřit opravdu každý centimetr, je možné nainstalovat umyvadlo rohové nebo otočné, které je možné umístit nad vanu.

  • 3.

    WC jako součást koupelny, nebo samostatné?


    Autor: 
    Nedostatek prostoru může vyřešit propojení koupelny s WC. Pokud tomu nebrání dispozice, je tímto způsobem možné získat cenné centimetry navíc i prostor pro další zařizovací prvky. "Dejte si ale pozor na důsledky, které s sebou toto propojení nese. V případě, že je vás v domácnosti více, může nastat problém s plynulým střídáním například při ranní hygieně," upozorňuje Jana Soukup Líkařová.

    Náš tip:
    V malé koupelně se spokojíte s toaletou menší, s délkou sedu kolem 50 cm. Pokud je to možné, vyhněte se jejímu umístění do rohu místnosti, kde zabere příliš mnoho místa. Také počítejte s přibližně stejně velkým volným prostorem před mísou, aby měl sedící místo pro nohy. Pro snadnější úklid vybírejte závěsné systémy.
  • 4.

    Bidet nahradí vychytané prkénko


    Bidetové sedátko nahradí samostatný bidet
    Autor: archiv firmy Keramika Soukup
    Pokud sníte o bidetu, ale prostor malé koupelny vám ho nedovolí, řešením může být bidetové sedátko, které se umístí na toaletu a má hned několik funkcí. Patří k nim například automatické sklápění nebo tři druhy sprch: komfortní sprcha, lady sprcha, bidetová sprcha. Má také nastavitelnou teplotu vody i sedátka a různou intenzitu proudu vody a různé pozice trysek.
  • 5.

    Zrcadla zvětší koupelnu opticky


    Autor: Shutterstock
    Existují triky, díky kterým můžete koupelnu zvětšit alespoň na pohled. Jedním z nejznámějších je použití zrcadel. Nebojte se proto nad umyvadlo umístit velké ploché zrcadlo, jehož efekt můžete podpořit bodovým osvětlením. "Světlo obecně je dalším z pomocníků malých koupelen. Čím více prostor prosvětlíte, tím bude působit vzdušněji. Nepříliš vhodné je však centrální osvětlení, použijte raději jasná bodová světla," radí Jana Soukup Líkařová.

    Náš tip:
    Zajímavých efektů je možné dosáhnout také pomocí moderních LED osvětlení, například v podobě voděodolných pásků. Pokud v koupelně nemáte okno, zvažte jiný zdroj přirozeného světla, například luxfery.
  • 6.

    Pozor na výběr obkladů

    Společnost Ravak na svém webu nabízí modelová řešení malých koupelen
    Autor: Archiv Blesku
    Také pomocí správného obkladu je možné docílit přirozeného zvětšení prostoru. Dnešním trendem už není vybírat do malých koupelen malé formáty, mohou se použít i větší, ale je lepší zvolit světlejší odstíny. Dlažba by pak měla být o pár odstínů tmavší, než je obklad. "Z technického hlediska doporučuji kalibrované obklady se začištěnými spárami, aby se daly pokládat co nejblíže k sobě, tím se prostor sjednotí," vysvětluje Jana Soukup Líkařová.

    Náš tip:
    Malým koupelnám neprospívají velké barevné kontrasty, dokonce si můžete dovolit použít na obklad i dlažbu stejný odstín barvy. Opticky koupelnu také zvětší tenké vodorovné proužky, které vytvoříte pomocí listel či mozaiky. V některých případech koupelně pomůže, když ji neobložíte až do stropu. Pro obkládání obdélníkových tvarů platí, že horizontální umístění prostor opticky rozšíří, vertikální položení naopak oddálí strop.
  • 7.

    Důmyslné úložné prostory jsou nezbytností


    ...
    Autor: archiv firmy Keramika Soukup
    Prostory pro ukládání čisticích prostředků, ručníků, kosmetiky apod. jsou nezbytnou součástí každé koupelny. V té malé však musí být řešeny co nejpraktičtěji. Ideální jsou různé závěsné hrazdy na pověšení ručníků, vestavěné koše na prádlo a především pro dámské nezbytnosti dělené šuplíky. Také prostor kolem zrcadla je možné osadit poličkami na přípravky denní potřeby.

    Náš tip:
    Optickému zvětšení koupelny napomůžete čistým a střídmým stylem. Lehkost a vzdušnost zajistí třeba skleněné a drátěné programy. Rozhodně nic robustního. V malé koupelně platí více než jinde, že bychom měli udržovat pořádek a na očích ponechat opravdu jen ty nejpoužívanější věci, jinak vše ukrýt do skříněk.
  • 8.

    Kam s pračkou


    Pořizujete si novou pračku? Pak se vám vyplatí koupit tu od jejich největšího výrobce, společnosti Haier. V e-shopu Hobbyman.cz vás přijde jen na 4 990 korun
    Autor: Hobbyman.cz
    Jednou z posledních, ale důležitých otázek je, kam s pračkou. Většina domácností ji má umístěnou v koupelně. Pračka však potřebuje pouze přívod vody a odpad, proto ji v případě potřeby můžeme umístit i do kuchyně. Pokud ji však chcete nechat v koupelně, je dobré vybrat takovou, která prostor zatíží co nejméně. Ta s horním plněním bývá ve většině případů menší a v době mezi praním může místo posloužit jako odkládací prostor. Nad pračku s bočním plněním je zase možné umístit speciální umyvadlo s odkládací plochou.
  • 9.

    Pomoc odborníků se vyplatí


    Nejmenší koupelna na světě?
    Autor: archiv firmy Keramika Soukup
    Před samotnou realizací nové koupelny je vhodné nechat zpracovat grafický návrh. "Jednak si koupelnu na 3D obrázcích lépe představíte, jednak získáte lepší přehled o spotřebě materiálu. Navíc máte šanci svou představu pozměnit dříve, než v koupelně začnou rekonstrukční práce. Naši proškolení odborníci pomohou s vytvořením návrhu, poradí s výběrem zařízení i obkladů. Na základě přání zákazníka doporučí optimální řešení včetně kalkulace ceny," uzavírá Jana Soukup Líkařová.

    Náš tip:
    Přísloví "dvakrát měř, jednou řež" platí pro malou koupelnu dvojnásobně. Grafický návrh před samotnou rekonstrukcí je skutečně velkým pomocníkem.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Tarpedivan: Tak tomu říkám opravdu užitečné rady. Naše koupelna také není zrovna prostorná. Brzy ale plánujeme její rekonstrukci a ze všeho nejraději bych dal pryč vanu a nahradil ji sprchovým koutem. To by dle mého názoru mohlo dost místa ušetřit a udělat tak koupelnu prostornější. Už jsem se i na nějaké sprchové kouty díval a zatím se mi dost líbí třeba ty, co mají tady: https://www.vybavime-koupelny.cz/sprchove-kouty

(28. 01. 2019 21:57)

koliaska: Pokud máte v koupelně málo prostoru, doporučuji obrátit se na odborníky, kteří vám s návrhem pomůžou tak, aby byl prostor využitý co nejefektivněji. My budeme zařizovat koupelnu za pomoci https://www.levna-koupelna.cz/ .. Dostali jsme na ně doporučení od spousty známých, tak veřím, že nešlápneme vedle!

(15. 11. 2018 00:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy