Především je to spotřeba vody. Běžná očista ve sprše (krátká a rychlá) je s koupelí v plné vaně co do spotřeby vody méně náročná, přibližně dva a půlkrát. To ale nemusí být důležité, jste-li schopni si ve sprše „hovět“ hodinu. Pádným argumentem je ale minimální či dokonce nulová bariéra, jíž je nutné při vstupu do sprchového koutu překonat. Kout proto vítězí zejména u starších ročníků a lidí s omezenou možností pohybu, ale komfort, který v tomto ohledu nabízí, uvítají všechny věkové kategorie.

POHODLÍ SE NEVZDÁVEJTE

Koupel ve vaně je synonymem dokonalého relaxu. Ve sprše jej ale můžete zažít také. Moderní sprchové hlavice či panely nabídnou jarní deštík i průtrž mračen, hydromasážní boxy péči různým partiím těla. Proudy vody v různé intenzitě mohou vycházet z boku a shora, ale i z podlážky ze speciálních trysek určených pro masáž chodidel. Sprchu lze obohatit také o hru světel a tóny hudby. Při tom všem nemusíte stát. Kout lze doplnit o sedátko, v případě snížené pohyblivosti také o další vysloveně bezpečnostní prvky – madla apod.

Autor: Sprchový kout SAPHO

TVAR A VELIKOST NA PŘÁNÍ

Sprchový kout může mít rozměr i třeba 2 x 2 metry a mít různé tvary, od čtvercových přes čtvrtkruhové až po atypická řešení. Nemusí stát v koutě, ve velké koupelně může být umístěn i v prostoru. Klasická vanička není podmínkou, důležité je pouze zajistit odtok vody do odpadu pomocí např. podlahové vpusti, žlabu či rohového odtoku. Jste-li výrazně limitováni prostorem, vězte, že minimální velikost koutu se odvíjí od vašeho pohodlí. Potřebujete takový prostor., abyste se v něm mohli bez potíží otočit, sehnout, zvednout ruce. A zkuste si namydlit nohy v prostoru o velikosti telefonní budky…

5 RAD PRO SPRÁVNÝ VÝBĚR

  1. Sprchový kout pořizujte u ověřeného dodavatele
  2. Využijte poradenství, možnosti vizualizací a 3D návrhů, případně sprchového testu  (částečné „ozkoušení“ zvoleného typu před jeho pořízením)
  3. Snažte se vybrat největší možnou velikost koutu, kterou koupelna dovolí
  4. Instalaci koutu a jeho částí nechejte vždy na profesionálech
  5. Dodržujte pokyny výrobce, pokud jde o užívání a údržbu jednotlivých částí