Osvětlení

V obýváku obvykle nesvítíte kvůli práci, ale často kvůli navození atmosféry. Vhodné je tak doplnit centrální svítidlo samostatně spínatelnými nástěnnými, stojacími či stropními svítidly. Pro zvýraznění detailů je ideální použít halogenové reflektory či LED diody. Při nákupu zářivek, LED žárovek a úsporných žárovek nekupujte nejlevnější. Neušetříte. Dražší výrobky mají delší životnost a vyšší počet spínacích cyklů. Tak jako tak nezapomínejte zhasínat!

Spotřebiče v zásuvce

Počítače a televize, které se po vypnutí dálkovým ovladačem jen přepnou do pohotovostního režimu (stand-by), stále spotřebovávají energii, zhruba 3–5 kWh. „Tato zařízení lze vypínat síťovým vypínačem, případně je vypojte ze zásuvky úplně. Před dovolenou či víkendem mimo domov vytáhněte kabel toho kterého spotřebiče ze zásuvky,“ radí odborníci na energetické úspory ze společnosti E.ON.

Počítač nebo notebook?

Výběr mezi těmito dvěma variantami se odvíjí od vašich potřeb, ale z pohledu spotřeby jednoznačné vítězí laptop. Spotřebuje o 80 % méně energie než stolní počítač. Důležité je v obou případech zajištění dostatečného chlazení, které zamezí přehřívání, tím snižování životnosti a zvyšování spotřeby i v režimu stand-by. Není vhodné je zavírat do nábytku s plnou zadní stěnou.

Nabíječky v zásuvce

Energii spotřebovávají i nabíječky na mobilní telefony zanechané v zásuvce po dobití přístroje. Podobně se chovají také napájecí kabely notebooků, které po vypnutí přístroje neodpojíte ze zásuvky. Poznáte to tak, že hřejí.

VÍTE, ŽE?

* Halogenové žárovky mají oproti  klasickým dvojnásobnou životnost a uspoří 25 – 30 % elektrické energie
* Úsporné zářivky spotřebují až o 80 % méně energie než klasické žárovky a jejich životnost je 15x delší
* Televizor (typ CRT, 52 cm) zapnutý celodenně v pohotovostním režimu vás přijde na 180 Kč ročně. LED TV do 70 cm jen 9 Kč, DVD 225 Kč a video dokonce na 525 Kč!
* Čím starší spotřebič, tím vyšší spotřeba ve stand-by režimu. Starý televizor, nedíváte-li se často, může v pohotovostním režimu sežrat více energie, než při svém provozu!
* 10x více energie, než kolik potřebuje na samotné nabíjení, spotřebuje nabíječka mobilu trvale umístěná v zásuvce