V českých domácnostech jsou k topení často využívány plynové spotřebiče. Ne vždy ale odpovídají požadavkům na ekonomický a efektivní provoz. Moderní modely jsou přitom proti těm již letitým při stejném výkonu výrazně úspornější. To je ten hlavní důvod, proč se nad modernizací vytápění svého domu nebo bytu zamyslet. Nabízejí ale i komfortnější ovládání, vyspělé funkce a tedy celkově vyšší pohodlí.

ULEHČÍ PRÁCI

Rozhodnout se k výměně spotřebiče je první krok, proces je ale samozřejmě komplikovanější a vyžaduje nejen finanční investici, ale také čas spojený s výběrem a organizací samotné výměny. Pomoc v tomto ohledu nabízejí někteří dodavatelé plynu a poskytují svým zákazníkům poradenství, což je velmi praktické při rozhodování se o koupi nového spotřebiče. Přece jen – laik, který k tomuto kroku přistupuje jen několikrát za život, nemůže problematiku obsáhnout. Dodavatelé ale nabízejí i cenová zvýhodnění určitých produktů.

Autor: Shutterstock

JAK TO FUNGUJE?

U takové společnosti si tedy v první řadě můžete nechat poradit s výběrem spotřebiče, případně jej pořídit za zvýhodněnou cenu, a to nejen plynové kotle a plynová topidla, ale třeba i ohřívače vody. Dodavatel je pak schopen prostřednictvím svých partnerů zajistit odbornou montáž a zprovoznění spotřebiče. Existuje i možnost, že se při splnění určitých podmínek může na nákladech souvisejících s montáží finančně spolupodílet. „Kromě zajištění nových spotřebičů a jejich montáže pomůžeme zákazníkům například i s opravou porouchaného spotřebiče, se zajištěním detektorů úniku plynu nebo spalin, revizí apod.,“ vypočítává další možnosti této služby Pavel Janeček z Pražské plynárenské, která ji rovněž nabízí.

SROVNÁNÍ

Dnes běžné plynové kondenzační kotle mohou být oproti běžným kotlům staršího data výroby úspornější až o třetinu. Podobné je to i u velmi rozšířených plynových topidel tzv. vafek, které jsou na tuzemském trhu dostupné již desítky let. Moderní topidla tohoto typu s vyspělými regulačními prvky mohou ve srovnání s těmi starými ušetřit až 15 % nákladů na plyn.