1. JEN OCHLADÍ VZDUCH

Tento spotřebič je sice spojený v našich myslích především s parnými dny, kdy dokáže snížit teplotu vzduchu v místnosti, ale zároveň jej můžete využít k vytápění. Dnešní klimatizace dokážou ještě více: ohlídají také vlhkost prostředí v místnosti, plní úkol čističky vzduchu, přičemž v účinných filtrech zachytí prachové částice, alergeny, spory plísní, bakterie a viry, ale třeba také cigaretový kouř. Některé typy mohou fungovat i jako ionizátor.

2. ŽERE ELEKTŘINU

Jako jiné domácí spotřebiče i klimatizace pracují tak, aby při co nejkomfortnějších službách spotřebovaly co nejméně energie. Moderní typy jsou vybaveny inteligentními čidly, která například rozpoznají, že v místnosti nejsou již určitý čas lidé a není tak třeba prostředí v ní dále upravovat, nebo se vypnou, pokud kvalita vzduchu dosáhne požadovaných hodnot atd.

3. JE NEZDRAVÁ

Ano, můžete díky klimatizaci nastydnout a mohou se objevit i jiné negativní dopady na lidské zdraví. Jsou ale vždy jen důsledkem špatného zacházení s klimatizací nebo nedostatečnou údržbou. Mezi nejčastější chyby stále patří velký rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou. Ten by neměl být větší než 6 °C! (A to i ve vašem voze…) Budete-li přecházet z venkovních 35 stupňů do 18, pak můžete počítat s rýmou, chřipkou či angínou.

Autor: Daikin

4. SLOŽITÉ OVLÁDÁNÍ

Dnešní klimatizace mohou pracovat i zcela bez vás! Můžete je samozřejmě ovládat dálkovým ovladačem nebo prostřednictvím dotykového panelu a běžně už mohou být řízeny i na dálku prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů. Spotřebič lze naprogramovat tak, abyste se o jeho chod nemuseli starat vůbec. Automatický provoz se může odvíjet od výše teploty v místnosti, vlhkosti vzduchu či od doby vašeho návratu z práce a tak dále.

5. KOMPLIKOVANÁ ÚDRŽBA

I výrobci klimatizací se snaží, abyste s jejich produktem měli co nejméně práce. Moderní spotřebiče tohoto druhu se o své potřeby samy přihlásí, připomenou například nutnost výměny filtrů, upozorní na problém, pomohou s jeho řešením nebo rovnou doporučí zavolat servis.

6. NEJSOU NEHEZKÉ

Dnes už nemusíte mít ani obavy, že bude klimatizace hyzdit váš domov. Na trhu najdete designové skutečně vyvedené produkty, které bez problému zapadnou do současného interiéru.