Prostor Původně zimní zahrada ve zrekonstruované prvorepublikové vile architekta Karla Houry. Ze tří stran je sem bohatý přístup denního světla, vstup je jednak přímo zvenku, jednak posuvnými dveřmi z velkého obývacího pokoje.

Problém Majitelé si přáli ze zimní zahrady stylovou jídelnu, ale k tomu zde nebylo vybavení. Na okně chybělo zastínění, nedostatečná byla velikost stolu i kapacita k sezení, lustr působil spíše jako nouzové osvětlení.

Řešení Na okna jsme vybrali závěsy a žaluzie, k posezení dva typy židlí, rozkládací stůl, vzniklo originální osvětlení, atmosféru umocňují stylové doplňky.


DŘÍVE Prostor zimní zahrady nebyl pro potřeby jídelny dobře využitý. Chyběl sedací nabytek, stylový stůl, stínění i správná atmosféra.

 
NYNÍ V jídelně si může pochutnávat až osm lidí, přitom stále zůstalo dost místa, ačkoliv jsme ho hodně věnovali také zeleni.


DŘÍVE Zimní zahrada postrádala zastínění, umělé osvětlení bylo z kategorie nouzových, stůl i židle působily starosvětským dojmem a kapacitně nedostačovaly k fungování jídelny.

NYNÍ Vznikla jídelna moderního střihu, jejíž styl koresponduje s tvaroslovím prvorepublikové vily. Květin a florálních motivů je zde nyní víc než kdysi v časech zimní zahrady. Jíst je tu radost.


DŘÍVE Jídelna působila nezabydleně, chybělo v ní jakékoliv stínění, takže večer při zapnutém světle sem bylo vidět z ulice.

NYNÍ Veškeré rostlinné motivy z interiéru jsou provázány a tvoří dokonale harmonický celek se zahradou za okny.

DŘÍVE Jídelna působila provizorně, z hlediska potřeb rodiny nevyužívala dostatečně celý prostor.


NYNÍ Jídelna dokonale plní funkci, a přitom je stále i zimní zahradou. Designérka šikovně propojila různé typy zeleně.

1) Bílá je výmalba, některé ze žaluzií a objevuje se i na světlech.
2) Světle hnědá barva dřeva je na parketách, má ji část židlí i osvětlení.
3) Tmavě tyrkysový je potah některých židlí i pár doplňků vnášejících svěžest.
Design: Zuzana Bernasovská
Foto: Petr Karšulín
Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení
Nové proměny bydlení